Nové brambory vyhnaly inflaci blíž ke dvěma procentům

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
9. 7. 2013 9:23
Inflace v červnu narostla na 1,6 procenta z předchozích 1,3 procenta
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Shutterstock

Praha - Ceny v červnu rostly více než v předchozím měsíci. Meziroční inflace tak poskočila z květnových 1,3 procenta na 1,6 procenta.

V meziměsíčním porovnání spotřebitelské ceny vzrostly v červnu oproti květnu o 0,4 procenta. Vyplývá to z úterních dat, která zveřejnil Český statistický úřad.

„Celkově i přes červnový nárůst zůstává inflace vlivem slabé ekonomiky utlumená a ČNB bude mít i nadále spíše obavy z podstřelování inflačního cíle," komentuje výsledky červnové inflace Václav Franče, analytik Raiffeisenbank.

„Za zvýšením inflace stálo prakticky výhradně zvýšení cen brambor. To je každoročně pozorovatelný efekt přechodu na novou úrodu brambor ("efekt nových brambor")," dodává Franče.

Na zrychlení cenového růstu v meziročním srovnání se podílely především ceny potravin a nealkoholických nápojů. „Ceny brambor byly vyšší o 91,8 % (v květnu o 63,2 %), ovoce o 9,7 % (v květnu o 6,7 %), jedlých olejů o 4,8 % (v květnu o 3,3 %), másla o 11,2 % (v květnu o 9,3 %), mléka o 8,4 % (v květnu o 4,0 %)," vyjmenovali statistici konkrétní položky, které vyhnaly inflaci o 0,3 procentního bodu výše.

Druhý největší vliv měly ceny za bydlení, kde se zvýšilo čisté nájemné o 1,8 %, vodné o 6,6 %, stočné o 7,1 %, ceny elektřiny o 3,3 %, tepla a teplé vody o 4,6 %. Naopak klesly ceny zemního plynu, které byly v červnu meziročně nižší o 4,2 %. Na snižování meziročního cenového růstu působil také pokles cen v oddílech pošty a telekomunikace o 12 %, o málo zlevnily také oděvy a obuv (o 1,4 %) a pohonné hmoty (0,8 %).

Meziměsíční růst inflace ovlivnilo především výrazné zvýšení cen brambor o 85,8 %, což bylo podle statistiků dáno přechodem nabídky trhu z pozdních na rané brambory. Ceny drůbeže vzrostly o 1,9 %, mléka o 3,4 %, jogurtů o 2,8 %, másla o 1,8 %, ovoce o 1,1 %, čokolády a čokoládových výrobků o 3,2 %. V oddíle rekreace a kultura byly vyšší sezónní ceny dovolených s komplexními službami o 4,6 %. V dopravě se meziměsíčně zvýšily ceny pohonných hmot o 1,4 %.

Na snižování celkové úrovně spotřebitelských cen v meziměsíčním vyjádření působil především pokles cen telefonických a telefaxových služeb o 2,6 %. Z potravin klesly v červnu oproti květnu zejména ceny plodové zeleniny o 16,8 %, vajec o 5,6 %, chleba o 1,1 %, mouky o 1,8 %, rostlinných a ostatních tuků o 1,1 %.

 

Právě se děje

Další zprávy