Kaufland prodával ryby s fosfáty. Tvrdší trest platí

Tomáš Fránek
21. 6. 2013 13:57
Originální obaly od výrobce z Číny prodejce zodpovědnosti nezbavují

Brno -  K porušení zákona a k pokutě za špatné potraviny stačí, když se v regálech obchodů najde jedno balení výrobku, který svým složením klame nakupující.

A to, že řetězce prodávají potraviny s originálními obaly z Číny, je nezbavuje zodpovědnosti za obsah výrobku a za případné klamání lidí.

Řetězec Kaufland, ve kterém nakupuje v Česku pravidelně nejvíc zákazníků, tak musí zaplatit přísnější pokutu ve výši 55 tisíc korun za to, že prodával filety aljašské tresky, ve kterých byly fosfáty a také menší množství masa, než bylo uvedeno na obalu. Fosfáty používají producenti ryb na zadržení přidané vody a musí být na obalu uvedeny.

My nic, to výrobce

Kaufland se marně u soudu bránil proti verdiktu Státní veterinární správy. Ta v obchodech řetězce objevila filety aljašské tresky v dvou různých baleních (1000 a 400 gramů), u kterých v laboratoři zjistili experti výskyt fosfátů. Ty nebyly na obalu výrobku vůbec uvedeny. A balení ryb obsahovalo také méně masa, než bylo uvedeno na obalu.

Veterináři při trestu pro Kaufland využili ustanovení zákona o potravinách umožňující kvůli větším odchylkám od složení zboží i přitěžujícím okolnostem týkajících se celkového počtu balení tresky v obchodech (přes sedm tisíc kusů) přísnější trest - celková pokuta tak byla 55 tisíc korun.

Kaufland veterináře zažaloval s tím, že pokud už měl být za prodej tresky s fosfáty potrestán, tak měla být pokuta výrazně nižší, a to nejvýše 20 tisíc korun. Řetězec, který se v Česku soudí ohledně výsledků kontrol výrazně nejčastěji, navíc v žalobě tvrdil, že povinnost správně označit potraviny mají především výrobci.

„Nemohli jsme ustanovení zákona o označování potravin porušit, protože se v konkrétním případě jednalo o potraviny balené v Číně a do oběhu byly uváděny v originálním balení a pod označením výrobce," uvedla firma v žalobě.

Krajský soud v Praze ale žalobu zamítl. Podle soudu veterináři postupovali správně a dodrželi zákon. Soud tak potvrdil stanovisko, podle kterého by k udělení pokuty stačilo, kdyby bylo v prodejnách jenom jedno balení špatně označeného výrobku.

A pokuta ve výši 55 tisíc není podle soudu jak s ohledem na to, že šlo o tisíce kusů ryb, a také, že v rybách chybí maso, pro Kaufland nijak nepřiměřená. „S ohledem na množství vadně deklarovaných potravin (tisíce kusů) a míru vadné deklarace (například u 400 g balení bylo obsaženo jen 89 % masa) je spíše nízká," rozhodli soudci.

Ryby s chemikáliemi a vodou

Trest pro Kaufland je podle databáze verdiktů správních soudů zatím první za chemikálie a nedostatek masa v rybách, který potvrdil soud. Potrestány ale mohou být i další řetězce.

Menší množství masa a větší množství vody tak bylo třeba v aljašské tresce prodávané v Tescu. Polyfosfáty zase inspektoři zjistili u tresky prodávané v Globusu.

Podle spotřebitelského časopisu dTest, který loni otestoval 22 namátkou koupených výrobků, některé hluboce zmrazené filety a filé z tresky či pangase prodávané v Česku obsahují i méně než 50 procent rybího masa, zbytek představuje záměrně přidaná voda, kyselina nebo dokonce fosfáty.

 

Právě se děje

Další zprávy