Soud: Prodejce aut musí vrátit peníze i bez techničáku

Tomáš Fránek
23. 6. 2013 18:50
Nevrácení technického průkazu nepředstavuje překážku vrácení kupní ceny při reklamaci
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Brno - Prodejci aut nesmějí podmiňovat vrácení peněz lidem, kteří reklamují vadný vůz, odevzdáním velkého technického průkazu. Nevrácení průkazu zákazníkem totiž nepředstavuje překážku vrácení kupní ceny za nefungující auto v záruce.

Rozhodl o tom Nejvyšší soud v devět let trvajícím sporu o zhruba 300 tisíc korun mezi prodejcem aut Srba servis a zákazníkem.

Šlo o první takový spor, který soud řešil. A i když v praxi nejde o častý případ, může být návodem pro řešení podobných situací v budoucnu.

Zákazník si v roce 2004 koupil automobil Daewoo Kalos. Větší část (226 tisíc korun) si zákazník na nákup auta půjčil u společnosti GMAC a měl ji splatit v šedesáti pravidelných měsíčních splátkách.

Auto se nepodařilo opravit

Po několika měsících se ale vůz pokazil, motor ztratil výkon. Protože firma nedokázala automobil v záruce opravit ve třicetidenní lhůtě, využil zákazník svého práva odstoupit od smlouvy a auto vrátil.

Prodejce mu ale odmítl kupní cenu vyplatit zpět, protože zákazník zatím nevrátil originál velkého technického průkazu. Prodejce přitom věděl, že průkaz u sebe v té chvíli měla společnost GMAC, která si jej chtěla nechat až do splacení půjčky.

Krajský soud v Praze rozhodl, že firma měla vrátit peníze zákazníkovi hned po odstoupení od smlouvy a nečekat na vrácení velkého technického průkazu. Nařídil proto peníze vyplatit.

"Zadržováním kupní ceny vytvořila společnost stav, kdy automobil pro nedostatek velkého technického průkazu nemohl být využíván a zákazník byl zbytečně nucen splácet úročenou půjčku," konstatovali soudci s tím, že jde o postup v rozporu s dobrými mravy.

Mohli to řešit hned

Tentokrát se s verdiktem nesmířil prodejce aut a obrátil se na Nejvyšší soud. Argumentoval, že nevrácení velkého technického průkazu představuje překážku vrácení kupní ceny automobilu.

Nejvyšší soud ale potvrdil, že na takový postup nemají prodejci aut oprávnění. Neuznal ani obranu firmy, která nabízela zákazníkovi, že za něho část jeho dluhu zaplatí.

"V situaci, kdy zákazník neměl peníze potřebné ke splacení půjčky a získání dotčeného průkazu, lze uplatňování práva na vydání velkého technického průkazu coby podmínky vrácení kupní ceny považovat za výkon práv v rozporu s dobrými mravy. Pakliže by prodejce zákazníkovi kupní cenu vrátil, eventuálně částku odpovídající této ceně použil na úhradu dluhu zákazníka ze smlouvy o půjčce, mohl prodejce včas (neprodleně po odstoupení od kupní smlouvy) získat i technický průkaz k vozidlu," uvedli soudci.

Odstoupení zákazníka od smlouvy tedy bylo platné a prodejce je mu povinen vrátit celou kupní cenu auta.

 

Právě se děje

Další zprávy