Datart začal prodávat kuchyně. Inspiroval se ve Francii

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
16. 6. 2013 16:21
Pilotní projekt kuchyňského studia spustil obchodní řetězec v Arkádách Pankrác
První kuchyňské studio sítě Datart.
První kuchyňské studio sítě Datart. | Foto: Datart

Praha - Řetězec Datart se pouští do nového byznysu. V polovině května otevřel své první kuchyňské studio v pražském obchodním centru Arkády Pankrác.

Pokud se pilotní projekt osvědčí, mohla by podobná kuchyňská studia vyrůst i v dalších prodejnách sítě Datart. „Možnosti další expanze se v rámci našeho řetězce přirozeně nabízí. V současné době se tím vážně zabýváme," říká mluvčí společnosti Jana Choroušová.

Jako vzor Datartu posloužil podobný projekt mateřské skupiny Darty ve Francii. "Nejdeme tedy do zcela neprobádaného území," upřesňuje Choroušová.

Testovací prodejna lidem nabízí možnost kombinovat nábytek, zejména od německých výrobců, s libovolnými spotřebiči. Láká také na služby, které ostatní prodejci kuchyní prý nenabízejí - například demontáž a likvidaci staré kuchyně nebo zednické úpravy.

Výraznější propagaci této novinky firma plánuje na září. "Důvodem je mimo jiné sezonalita - lidé více kuchyně řeší na podzim. Zároveň chceme do té doby doladit drobné mouchy," vysvětluje mluvčí.

Konkurenti z řad největších prodejců elektroniky zatím podobné rozšíření svého podnikání neplánují. Neuvažuje o tom Electro Word, v horizontu dvou až tří let ani Euronics.

Demontáž i montáž

Kuchyňské studio Datart na Pankráci tvoří zhruba pětinu celé plochy prodejny. Zákazníci se mohou inspirovat dvanácti modelovými kuchyňskými sestavami s různými vzory, materiály i vestavěnými spotřebiči. Celkem mají lidé na výběr z tisíců možných řešení.

Jako partnery si Datart vybral německé firmy Nobilia a Beckermann, které zákazníkům nabídnou nábytkové moduly. Dřezy, baterie a sortery pak poskytnou společnosti Franke a Blanco. „Samostatnou kapitolou jsou pracovní desky, na které máme dodavatelů hned několik, abychom zákazníkům dali širokou možnost variability," dodává předseda představenstva a zakladatel Datartu Pavel Sláma.

Datart rovněž spolupracuje s dodavateli produktů, které s kuchyněmi úzce souvisejí, jako jsou židle a barové sezení od firmy Ton nebo osvětlení z Rendl Light Studia.

Součástí nabízených služeb je také poradenství nebo bezplatné zhotovení designového návrhu a cenové nabídky. Bezplatná je i doprava a montáž kuchyně nebo odvoz spotřebičů.

Zatím nevypadá, že by Datart brzy následoval některý z velkých konkurentů v prodeji elektroniky.

Euronics v následujících dvou až třech letech takto specializovaný projekt neplánuje. "Pro realizaci kuchyňského studia je zapotřebí velký prostor, kde musí být minimálně tři, čtyři kuchyně vystaveny," říká mluvčí Bohuslav Komín a dodává, že prodejny Euronics jsou dimenzovány na prezentaci široké nabídky spotřebičů a možnost jejich vyzkoušení.

Ani Electro World v  nejbližším období neplánuje rozšíření sortimentu o nabídku kuchyní. V budoucnu ale tuto možnost rozhodně nevylučuje, připouští PR manažer tohoto řetězce Jiří Čihák.

Ztráta skoro 13 milionů

V loňském fiskálním roce, končícím 30. dubnem 2012, hospodařil Datart se ztrátou 12,9 milionu korun, v porovnání s předchozím obdobím se ztráta prohloubila o 5,6 milionu korun. Tržby se naopak zvýšily o téměř třetinu na 4,73 miliardy korun. Na meziročním nárůstu tržeb se podle firmy značnou měrou projevila fúze českých a slovenských provozů, Datart International a Datart Megastore.

Společnost Datart byla založena v roce 1990. Zprvu se soustředila na dovoz spotřební elektroniky a půjčování CD či videokazet. První kamennou pobočku otevřela v pražském paláci Perla. „Na elektroniku se stály velké fronty. Často jsme nestihli zboží ani přenést z kamionu a prodávali jsme rovnou na ulici," vzpomíná předseda představenstva Datartu Pavel Sláma. V současné době má Datart 32 kamenných obchodů v České republice a 11 na Slovensku.

V roce 2000 se akcionářem Datartu stala firma Kingfisher, o tři roky později se pak stala součástí skupiny Kesa Electricals, nynější skupiny Darty. V současné době Datart podle Slámy intenzivně zvažuje zpětný odkup podílu skupiny Darty. Důvodem je záměr skupiny zredukovat své dceřiné společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy