Tesco a U:fon útočí. Další možnosti, jak levně volat

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
29. 5. 2013 12:25
Operátor Tesco Mobile cílí na rodiny, U:fon má nové ceny pevných linek
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Po letech předražených cen za telekomunikační služby se Češi dočkali. Letošní cenová revoluce pokračuje, od středy 29. května začíná prodávat SIM karty virtuální operátor Tesco Mobile. S novou nabídkou, tentokrát pro volání přes pevné linky, přichází také společnost Air Telecom, provozovatel sítě U:fon.

Tesco Mobile, společný podnik řetězce Tesco a operátora Telefónica O2, cílí na rodiny a komunity. Nejvýhodnější nabídku spojuje s věrnostní kartou obchodního řetězce Clubcard. Její majitelé si mohou pořídit za 300 korun na 30 dní balíček, který jim umožní neomezené volání v rámci sítě Tesco Mobile a 120 minut a 60 SMS do ostatních sítí. Po vyčerpání volných minut bude minuta volání stát 2,90 koruny a jedna SMS 1,50 koruny.

Volání mimo balíček Clubcard vyjde v rámci sítě Tesco Mobile na 1,50 koruny, mimo síť (včetně Telefónicy) 2,90 koruny a SMS vyjde na 1,50 koruny. Zbylí dva virtuální operátoři - BleskMobil a Mobil.cz - nabízejí volání do všech sítí za 2,50 koruny a SMS za 1,50 koruny.

Tesco Mobile také nabízí tři datové balíčky s objemem přenesených dat 150 MB (za 150 Kč), 400 MB (za 250 Kč) nebo jeden GB (za 350 korun).

Kredit koupený v řetězci Tesco platí po dobu šesti měsíců, v případě aktivace jednotlivých balíčků u nich bude platit takzvaný revolving. Pokud tedy na konci jejich platnosti zůstane klientovi dostatečný kredit, operátor mu balíček automaticky prodlouží a poplatek si strhne z kreditu.

Pevné linky od U:fona

Novinku ve středu oznámila také společnost Air Telecom, provozovatel sítě U:fon. Ta představila nové tarify na volání přes "bezdrátové pevné linky" v síti CDMA.

Za 179 až 530 korun měsíčně při objednání služby přes internet lze ve čtyřech tarifních variantách získat 50 až 1000 volných minut a 10 až 50 volných SMS zpráv. Při sjednání služby na pobočce či přes telefon se měsíční paušál pohybuje v rozmezí od 199 do 589 korun.

Volné minuty se přitom skládají ze součtu volných minut na pevné linky a do mobilních sítí. U nejlevnějšího tarifu je 30 volných minut k dispozici pro volání na pevné linky a 20 zbylých minut do mobilních sítí. U nejvyššího tarifu je 1000 volných minut rozloženo v poměru 800:200 ve prospěch pevných linek.

Součástí všech tarifů je volání a SMS zprávy v síti U:fon zdarma, ostatní volání nad rámec volných minut je za 1,50 koruny na minutu a SMS zpráva nad limit vyjde také na 1,50 koruny. Stejná cena platí také pro telefonování do pevných sítí vybraných zemí Evropy, do Ruska, Kanady a USA.

K využití služby je potřeba speciální přístroj pro síť CDMA. U:fon prodává dva typy. Oba jsou za korunu v případě dvouletého závazku a za 990 korun při smlouvě bez závazku. Využití služby U:fon omezuje takzvaným volacím měsíčním limitem, který se pohybuje od 605 do 1210 korun. Zároveň je třeba při sjednání služby zaplatit vratnou kauci od 200 do 500 korun.

"V prvním čtvrtletí 2013 tvořily tarify domácích linek 63 procent prodejů všech telekomunikačních služeb společnosti," říká Martin Hes, předseda představenstva Air Telecom.

 

Právě se děje

Další zprávy