Spor o plíseň v pivu. Pivovary zahájily protiútok

ČTK Tomáš Fránek, ČTK
23. 5. 2013 18:04
Vyškovský pivovar připravuje trestní oznámení a bude žádat i náhradu škody
Foto: Isifa / Thinkstock

Vyškov/Svijany - Vyškovský pivovar protestuje proti výsledkům testu spotřebitelského sdružení dTest, podle kterého byl v pivech pěti značek vyšší podíl mykotoxinů.

Výsledky testu kritizoval i pivovar ze Svijan, který už podal na autory testu trestní oznámení. Také Vyškovský pivovar tvrdí, že informace dTestu jsou mylné.

Firma proti vydavateli časopisu připravuje trestní oznámení a bude žádat i náhradu škody. Sdružení si za výsledky testu stojí. 

Náš test je jiný

Podle dTestu byl vyšší obsah mykotoxinů ve vyškovském pivu Tmavý džbán. "Akreditovaná a mezinárodně uznávaná laboratoř Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského kontrolním testem prokázala, že skutečný obsah mykotoxinů je nepatrný," uvedl Miloš Hrabák ze společnosti Czech Beverage Industry Company, která pivovar ve Vyškově provozuje. Firma také uvedla, že obsah mykotoxinů ve sladu, který odebírá, je na hranici detekovatelnosti. 

Už dříve se proti závěrům dTestu ohradil Pivovar Svijany, který už na něj podal trestní oznámení. Litr Svijanské kněžny s obsahem alkoholu 5,2 procenta podle dTestu obsahoval 85 mikrogramů mykotoxinu, což překračuje tolerovanou denní dávku. Podle sládka pivovaru Petra Menšíka je ale svijanské pivo nezávadné. 

"Za výsledky testu si stojíme. Laboratoř nám znovu potvrdila, že veškeré testování proběhlo v pořádku," řekla dnes ČTK Nikola Švábová z dTestu. K nařčením ze strany pivovarů se časopis momentálně nechce více vyjadřovat: "Nemáme žádné trestní oznámení k dispozici. Čekáme na nějaké právní podklady, k nimž by se mohli naši právníci vyjádřit," dodala Švábová. 

Doložte to

Podle Michala Hrnčíře z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners tvrzení dTestu zásadně a okamžitě poškozuje dobrou pověst pivovarů, jejichž možnost obrany je přitom velmi limitovaná. "Trestní oznámení v podobných případech nebývají příliš účinná a jsou během na dlouhou trať. Otázka také je, jestli bude mít dTest jako občanské sdružení z čeho uhradit případnou náhradu škody," uvedl Hrnčíř.

Sdružení dTest, které podle něj patří k nejprofesionálnějším v ČR, by podle něj mělo rychle reagovat a své tvrzení podložit dalšími důkazy. 

Vyšší podíl jedovatých látek měla podle testu časopisu i speciální piva Primátor polotmavý 13, Žatec Sváteční speciál, Primátor Rytířský 21 a vyškovské pivo Tmavý džbán, které se řadí mezi ležáky. Časopis dTest testoval 50 značek lahvového piva. Přítomnost plísně byla údajně u 33 značek, vyšší obsah u pěti.

 

Právě se děje

Další zprávy