Více než polovina piv obsahuje plíseň, zjistil test

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 5. 2013 16:30
dTest: Ve 33 různých značkách piv jsou přítomné mykotoxiny

Praha - Ve 33 různých značkách piv jsou přítomné mykotoxiny. Tato látka, která pochází z plesnivého ječmene, může přitom už po vypití litru nápoje způsobit zdravotní potíže. Varovalo před tím občanské sdružení vydávající časopis dTest.

Nejvíce mykotoxinů podle dTestu obsahovalo tmavé pivo Svijany - Svijanská kněžna, které má 5,2 procenta alkoholu. V litru tohoto piva bylo nalezeno 85 mikrogramů látky, což je více než tolerovatelná denní dávka. Ta činí mikrogram na jeden kilogram hmotnosti.

"Vyšší dávky se pak mohou projevovat například bolestmi hlavy či nevolností," komentuje manažer testování časopisu dTest Václav Beneš. Při opakované konzumaci jedovaté látky, která se dostává do piva z plesnivých klasů sladovnického ječmene, pak může dojít k oslabení imunity.

Svijany: výsledky nejsou podložené

Pivovar Svijany se ale brání, že se jedná o šíření poplašné zprávy.

Jak říká sládek pivovaru Petr Menšík, vzorky všech surovin, které byly použité pro vaření piva, se archivují po celou dobu minimální trvanlivosti nápoje. Stejně tak vzorky piv.

"Neprodleně jsme odeslali k rozboru do akreditované laboratoře Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Brně inkriminovanou Svijanskou Kněžnu a čtrnáct vzorků sladu, který byl v této době použit pro výrobu všech našich piv," uvádí sládek.

Výsledky brněnského ústavu se přitom podle něj diametrálně liší od zjištění časopisu dTest - Svijanská kněžna obsahuje až 259krát méně jedovatých látek, než podle výzkumu.

Menšík dále kritizuje, že mu redakce časopisu odmítla telefonicky sdělit, ve kterých laboratořích výsledky testovala. Výsledky jsou tedy podle něj nepodložené a jedná se o šíření poplašné zprávy s cílem poškodit pivovar.

"Vyvodíme z něj právní důsledky," uzavírá sládek s tím, že Pivovar Svijany dnes podal trestní oznámení.

Případ řeší inspekce

K dalším pivům s vyšším podílem mykotoxinů patří Primátor polotmavý 13 %, Žatec Sváteční speciál, Primátor Rytířský 21 % a Vyškovské pivo Tmavý džbán, které se řadí mezi ležáky.

Na všech pět zmíněných výrobků sdružení upozornilo Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, ta nyní výskyt mykotoxinů prověřuje.

"Pivo je ovšem poněkud paradoxně potravinou, na niž se limity pro obsah této látky nevztahují," dodávají členové sdružení, které testovalo celkem padesát značek piva.

 

Právě se děje

Další zprávy