Lidé se spojili a ušetří na energiích. Poprvé v Praze

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
30. 4. 2013 17:50
Aukce energií v Praze 6 přinese domácnostem čtvrtinovou úsporu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Domácnosti z Prahy 6 by měly uspořit na dodávkách neregulované části elektřiny a zemního plynu více než čtvrtinu původních nákladů po dobu následujících dvou let.

To je hlavní výsledek první pražské aukce elektřiny a zemního plynu pro domácnosti, kterou pro městskou část Praha 6 realizovala společnost eCentre.

V absolutním vyjádření tak domácnosti za energie v příštích dvou letech zaplatí o 7,6 milionu korun méně oproti nynějším téměř 30 milionům korun.

Na dodávkách silové elektřiny se podařilo uspořit v souhrnu 3,2 milionu korun, tedy téměř třetinu. Sleva na zemním plynu díky aukci dosáhla dokonce 4,4 milionu korun (22,54 procenta).

Žádnému ze zájemců o levnější energie nepřinesla elektronická aukce vyšší cenu, než platil dosud. „Ušetří skutečně každá domácnost, která se do aukce v Praze 6 zapojila. Více než pětinu oproti stávajícím cenám ušetří dokonce 580 domácností z celkových 665 zúčastněných, " raduje se z výsledků první pražské aukce energií pro domácnosti ředitel společnosti eCentre Vítězslav Grygar.

Aukce trvala skoro pět hodin

Zájem obyvatel Prahy 6 o elektronickou aukci předčil očekávání. Zapojili se majitelé zhruba tisícovky smluv, což v souhrnu představovalo 665 domácností. O dodávky soutěžilo celkem osm dodavatelů energií. Samotná aukce trvala přes čtyři a půl hodiny.

„Do e-aukce se mohly hlásit všechny domácnosti z obvodu, kterých je odhadem 44 tisíc," připomíná místostarosta Prahy 6 Petr Ayeboua.

„Princip aukce je jednoduchý. Sdružíme co největší počet domácností a tím dostatečně velký objem energií, o který pak dodavatelé elektřiny a zemního plynu soutěží v elektronické aukci. Pro domácnosti je tato služba zdarma. Navíc pokud některé z domácností nevysoutěžíme v aukci výhodnější ceny, nemusí uzavřít smlouvu s vítězným dodavatelem," doplňuje Grygar.

Místostarosta Ayeboua zdůrazňuje, že nyní domácnosti nečeká podepisování složitých smluv. Výpověď stávající i podpis nové smlouvy s vítěznou firmou zajistí sama organizátorská společnost eCentre.

Vyšší úspora, než se čekalo

Městská část původně předpokládala, že by se úspora mohla pohybovat mezi 15 až 20 procenty. Opírala se o zkušenosti s nákupem energií pro své organizace. Podle Ayebouy se například loni Praze 6 podařilo jen na elektřině díky aukci ušetřit 1,3 milionu korun.

Jaká bude skutečná úspora v elektronické aukci, to se objeví až na složenkách zákazníků. Úspory se totiž týkají pouze neregulované části energií, která sice nyní u plynu činí téměř 81 procent, ale u elektřiny jen 44,7 procenta.

První byly Říčany

Jako první nakoupili v polovině března levnější energie v elektronické aukci občané Říčan. Cenu za dodávky celkem 21,8 GWh energií se podařilo srazit z původních 27,3 milionu korun o zhruba čtvrtinu. Říčanské aukce se zúčastnilo 450 domácností.

Mezi další města, která připravují aukce na nákup energií pro domácnosti, patří například Šenov a Krnov, Otrokovice, Liberec, Karviná nebo městský obvod Ostrava-Svinov. Záměr umožnit domácnostem nákup energií v aukci představil také Mělník, Opava, Nový Jičín nebo Frýdlant v Čechách.

Z pražských městských částí nyní podobný krok chystá Praha 17 nebo Praha 5.

 

Právě se děje

Další zprávy