Polsko vyvezlo maso s možným výskytem BSE, hrozí i v ČR

Tomáš Fránek
29. 4. 2013 16:08
Polsko vydalo varování pro celou EU, maso mohlo skončit i v Česku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Z polských jatek směřovalo do zemí Evropské unie včetně Česka mražené strojně oddělené maso s možným rizikem výskytu nemoci šílených krav (BSE).

Oznámila to polská veterinární správa, informace je už zanesena v evropském systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF.

Maso, u něhož nelze vyloučit riziko výskytu BSE, prodávala společnost ze středního Polska řadě odběratelů jak v Polsku, tak v dalších členských zemích Evropské unie.

Firma distribuovala mražené maso také do Česka, podle polského varování mohlo směřovat do firem v Praze. Situaci už prověřují čeští veterináři, varování mají k dispozici i česká ministerstva zemědělství a zdravotnictví.

Nemoc šílených krav, známá pod zkratkou BSE, je smrtelné onemocnění způsobující pomalý rozklad centrální nervové soustavy. Patří do širší skupiny onemocnění nazývaných zkratkou TSE, která postihují více zvířecích druhů, nejen hovězí dobytek, ale také ovce, kozy, domácí kočky, jeleny a také člověka. U člověka se toto onemocnění nazývá Creutzfeldt-Jakobova nemoc.

Sejdou se ministři

Právě spory o kvalitu polských potravin v poslední době zhoršily vzájemné vztahy obou zemí. O tématu mají příští týden jednat ministři zemědělství obou zemí.

Zatímco podle zjištění českých kontrolorů jsou polské potraviny dovážené do Česka skutečně v průměru horší než české, Poláci se brání, že jde o konkurenční boj, který má zabránit stále silnějšímu přílivu polského zboží na pulty českých obchodů.

Diskusi o kvalitě polských potravin spustila před rokem takzvaná solná aféra. Některé polské firmy prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v Polsku a možná i do zahraničí, přesné informace ale polské úřady nezveřejnily.

Další ránu utrpěla pověst polských potravin poté, co tamní policie před rokem zadržela desítky tun prášku ze sušených zkažených vajec. Obsahoval několikasetnásobně více nebezpečných bakterií, než povolují normy. Na českém trhu byly prodávány suchary obsahující tuto závadnou vaječnou moučku.

Veterináři také stáhli z prodeje 12 tun zkaženého strojně odděleného masa. Letos se na českém trhu objevily polské oplatky, které mohou obsahovat jed na potkany. Kontrola v Česku našla také koňské maso původem z Polska, v němž byla zjištěna antibiotika.

Nulová tolerance

Polské úřady popírají, že by v zemi nefungovala kvalitní kontrola. Tu nicméně v poslední době pod vlivem několika skandálů přitvrdily. Ze stránek polské veterinární správy vyplývá, že úřad vyhlásil program nulové tolerance.

Výsledky posledních kontrol polských veterinářů například ukazují, že v zemi našli kontroloři dvacet sedm firem a podnikatelů, kteří nezákonně poráželi nebo skladovali maso.

Polské úřady zase o víkendu zveřejnily, že se u nich objevilo české a slovenské maso se salmonelou. Tři dodávky masa infikované salmonelou se dostaly do zpracovatelských závodů v polské Haliči. Většina masa pocházela z Česka, šlo o 33 tun masa. Třetí dávka ze Slovenska obsahovala 233 kilogramů masa.

 

Právě se děje

Další zprávy