Dovolenou v akci si letos koupilo o pětinu více seniorů

Tereza Holanová Tereza Holanová
29. 4. 2013 13:13
Nejčastěji sehnali ve slevě zájezd do Řecka nebo do Turecka
Foto: Thinkstock

Praha - Čeští senioři si už letos zaplatili o 19 procent více zlevněných dovolených než před rokem. Jak ukazují statistiky tuzemského prodejce Invia.cz, nejčastěji kupovali v akci zájezdy do Řecka, Turecka a Egypta.

Obecně se největší popularity těšily mezi turisty ve věku nad 55 let hlavně pobytové zájezdy s možností výletů, případně pak víkendy v evropských metropolích.

"Zájezdy nakupují do konce dubna, dvě třetiny z nich si dovolenou plánují na předsezonní nebo posezonní období. Důvodem jsou hlavně mírnější klima a nižší ceny," vysvětluje marketingový ředitel Invia.cz Michal Tůma.

Obvykle senioři cestují na týden až deset dní, a to letecky - délka letu a počet přestupů přitom u nich hraje důležitou roli. Dále kladou důraz na bezpečný přístup k moři, písečné pláže, ubytování v bezbariérových hotelech a minimálně polopenzi.

Slevy až deset procent

Letos zatím za dovolené zaplatili v průměru 15 725 korun na osobu, za celý loňský rok to bylo 14 350 korun.

Slevy na zájezdy se celoročně pohybují mezi pěti a sedmi procenty, vyšplhat se mohou ale až na deset procent. Tyto akce se přitom objevují právě hlavně na začátku roku.

Španělsko navíc nabízí v rámci programu Europe Senior Tourism dotované zájezdy - především na pobřeží v Andalusii nebo na Mallorce.

"Španělská vláda přispívá na pobyt občanům žijícím na Slovensku či v České republice částkou v hodnotě 130 EUR," dodává Kateřina Petříčková z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Podle statistiky Invia.cz si ovšem cestu do Španělska letos zaplatilo jen 12 procent starších zákazníků.

 

Právě se děje

Další zprávy