Zákon o potravinách se odkládá minimálně o týden

ČTK Tomáš Fránek, ČTK
24. 4. 2013 13:25
Ministerstvo zemědělství by mělo kontrolovat všechny potraviny, mimo školních jídelen
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vláda dnes přerušila projednávání sporného návrhu zákona o potravinách a vrátí se k němu za týden. Návrh mimo jiné rozšiřuje kompetence ministerstva zemědělství (MZe), které je jeho předkladatelem, na oblast veřejného stravování, která nyní spadá pod ministerstvo zdravotnictví.

Jeho záměry, které by už zítra měla projednat vláda, však budí odpor a protesty od části ministrů, expertů, hygieniků i obchodníků. Online deník Aktuálně.cz o tom již informoval. 

Dozorové úřady ministerstva zemědělství nyní kontrolují výrobu potravin a obchod s nimi. Kontrola jídla v restauracích a občerstveních spadá do kompetence hygieniků patřících pod ministerstvo zdravotnictví. Podle návrhu MZe by se takřka veškerá kontrola potravin měla nově sjednotit pod dozorové úřady ministerstva zemědělství až na několik výjimek, jako jsou školní jídelny, nemocnice, věznice či lázeňské domy.

Písmenka budou muset být větší

Návrh zákona zvyšuje i některé sankce. Například sankce při výrobě a prodeji potravin do jednoho milionu korun za prohřešky administrativní povahy má vzrůst na tři miliony korun. Maximální pokuta za nedodržení požadavků jakosti či podmínky uchování se zvyšuje ze tří milionů na deset milionů korun.

Návrh podle dříve uvedených informací částečně reaguje na změny v evropské legislativě, vychází také ze zkušeností státní správy, potravinářů i spotřebitelů. Novela by měla začít platit od ledna 2014. Některé body na základě nařízení EU mají začít platit od prosince 2014. Přesuny kompetencí mají být platné od ledna 2016.

Nové unijní nařízení, na něž novela reaguje, mimo jiné zavádí povinnou velikost písma na obalech potravinářských výrobků, na jehož nečitelnost si řada spotřebitelů stěžuje. Má se také rozšířit okruh potravin, u nichž musí výrobce povinně značit zemi původu.

 

Právě se děje

Další zprávy