Do cenové revoluce ukryli mobilní operátoři past: data

Patrick Zandl
15. 4. 2013 17:00
Patrick Zandl rozebírá v deníku Insider strukturu nové nabídky od Telefóniky a jejích konkurentů
Ilustrační foto: internet v mobilu.
Ilustrační foto: internet v mobilu. | Foto: Thinkstock

Praha - Revoluce v tarifech, jak prudké zlevnění paušálních cen za volání a SMS nazval jeho spouštěč Telefónica O2, ukazuje dva přístupy současně. Zaprvé: tři velcí mobilní operátoři se vážně začali připravovat na vstup toho čtvrtého, PPF mobile. Teď jde o to, „důstojně" přivítat Petra Kellnera v telekomunikacích, aby to neměl tak snadné.

Ale hlavně zadruhé: struktura nově nabídnutých cen ukazuje, že jde o mnohem více. O to, pokusit se alespoň zčásti zastavit změnu zvyklostí uživatelů. Hlavně pokud jde o data (čili internet v mobilu).

Výnosy z SMS  klesají

Dlouholetý aktivní i pasivní odpor mobilních operátorů vůči mobilním datům je pochopitelný, píše ve své obsáhlé analýze v deníku Insider Patrick Zandl. Převést hovory a zejména SMS na data by pro uživatele znamenalo významně ušetřit. Od doby, kdy Apple nabídl iMesssage a kdy mezi mládeží dramaticky stoupl počet zpráv prostřednictvím Facebooku, se výnosy z SMS zpráv propadají. Operátorům dělaly čtvrtinu výnosů a u mladších klientů ještě více.

Kde se odehraje příští cenová bitva, jsou data. A to je z českých tarifů zřetelné.

Nejnižší nové tarify totiž obsahují pouhých 300 MB dat, jinak 1 GB. To vypadá na první pohled dobře. Jenom do okamžiku, když si na svém mobilu spustíte cloudové služby a zjistíte, že 300 MB je tak na dva týdny. A pro "internetové" uživatele je málo i 1 GB dat. Ano, můžete si připlatit. Za dalších 202 Kč máte k dispozici další 2 GB dat a cena 1203 Kč nabídne úctyhodných 10 GB dat k volání a SMS kamkoliv zdarma.

Data, pole pro vyšší faktury

Telefónica zjevně počítá s tím, že data jsou příští příležitost, kde zákazníka zinkasovat. Nezkušený uživatel mobilních dat si této strategie nemusí povšimnout. 150 MB dat je něco jako 30 stažených písniček. Jenže: kdy si takový uživatel stáhl jedinou písničku přes mobil? Jde o něco jiného: jen průběžné aktualizace systému, periodické „čekování" Facebooku, počasí a pár webových stránek si řádně ukousnou. Dnešní iPhone či telefony s Androidem a cloudovými službami se hravě dostanou právě na onen 1 GB a nároky rychle porostou. Uvědomme si, že nynější tarify si pořizujete se závazkem na příští dva roky, kdy už 1 GB může vypadat jako směšně malé množství dat.

BYZNYS v deníku Insider:

Analýza Patricka Zandla: Tajemství férových tarifů made by Telefónica

 

Právě se děje

Další zprávy