První aukce energií v Praze. Šetřit chce 850 domácností

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
6. 4. 2013 9:25
Elektronická aukce energií pro domácnosti Prahy 6
Stowattové žárovky končí, koupíte už jen úsporné. Ilustrační snímek
Stowattové žárovky končí, koupíte už jen úsporné. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Zájem občanů Prahy 6 o nákup elektřiny a zemního plynu v elektronické aukci předčil očekávání. Městská část jako první v Praze uzavřela registrace účastníků s více než 850 podepsanými smlouvami o této formě nákupu.

Ušetřit díky elektronické aukci chtělo tolik občanů, že Praha 6 dokonce musela prodloužit termín registrací o čtyři dny.

„Do e-aukce se mohly hlásit opravdu všechny šestkové domácnosti, kterých je odhadem 44 tisíc. Zejména senioři mohou tímto způsobem výrazně snížit své náklady na energie a ušetřit," vysvětluje místostarosta Prahy 6 Petr Ayeboua.

Podle Ayebouy je nečeká ani podepisování složitých smluv. Výpověď stávající i podpis nové smlouvy s vítěznou firmou zajistí sama organizátorská společnost eCentre. Samotná smlouva o účasti v elektronické aukci neznamená nutně i podpis smlouvy o změně dodavatele. Pokud cena od nového dodavatele nebude nižší, nemusí zákazník novou smlouvu podepsat.

Úspora může být až 20 procent

O tom, zdali se skutečně podaří vysoutěžit nižší ceny energií, se rozhodne v úterý 30. dubna, kdy samotná aukce proběhne. Městská část předpokládá, že by se úspora mohla pohybovat mezi 15 až 20 procenty. Opírá se o zkušenosti s nákupem energií pro své organizace. Podle Ayebouy se například loni Praze 6 podařilo jen na elektřině díky aukci ušetřit 1,3 milionu korun. ¨

Plynový hořák
Plynový hořák | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Říčany v aukci energií uspěly. Ceny klesnou o čtvrtinu
Liberec nabízí občanům aukci energií, mohou uspořit

Městská část Praha 6 zahájila pro své občany historicky první e-aukci na dodávky elektrické energie a zemního plynu na začátku března. Jen za první dva dny od vyhlášení evidovala padesát zájemců, během celého března se pak počet registrací vyšplhal na 400 a první dubnový týden počet zájemců ještě více než zdvojnásobil.

První byly Říčany 

Jako první nakoupili v polovině března levnější energie v elektronické aukci občané Říčan. Cenu za dodávky celkem 21,8 GWh energií se podařilo srazit z původních 27,3 milionu korun o zhruba čtvrtinu. Říčanské aukce se zúčastnilo 450 domácností.

Mezi další města, která vyhlásila aukce na nákup energií pro domácnosti, patří také Šenov a Krnov. Snížit energetické náklady obyvatel touto cestou v blízké budoucnosti plánují i Otrokovice, obec Dobrá nebo městský obvod Ostrava-Svinov. Záměr umožnit domácnostem nákup energií v aukci představilo v uplynulých dnech také město Liberec.

Stowattové žárovky končí, koupíte už jen úsporné. Ilustrační snímek
Stowattové žárovky končí, koupíte už jen úsporné. Ilustrační snímek | Foto: Reuters
Čtěte také:
Nový způsob, jak ušetřit za energie. Sousedé se spojují
Největší dodavatel plynu zlevňuje, utíkali mu klienti

 

Právě se děje

Další zprávy