Koza je kráva, kůň je býk. Za lži o jídle do vězení?

Tomáš Fránek
25. 3. 2013 6:00
Falšování potravin přibývá, lidé to nemají šanci poznat. Jde o miliardový byznys
Lasagne s koňským masem.
Lasagne s koňským masem. | Foto: Reuters

BrnoMaso plné vody. Máslové sušenky bez stopy másla. Bio vajíčka, která nejsou bio. Zelný salát, kde kousek zelí musíme hledat s lupou.

To jsou jenom čtyři příklady miliardového byznysu, který čím dál více okrádá zákazníky nejen v Česku, ale i v jiných evropských zemích. Lidé totiž v obchodech nakupují stovky tun falešných potravin, aniž dokáží poznat, že jde o šizené nebo pančované jídlo.

Nejnovější případ s koňským masem, které se dostalo do evropských obchodů místo hovězího, je přitom jenom špičkou ledovce.

Ukazuje se přitom, že u falšování nejde o žádné příštipkaření nebo výrobu falešných potravin v garáži, ale o organizovaný a dobře fungující obchod, při němž jsou podváděny i obří firmy, jako je Ikea nebo Nestlé. Točí se v něm miliardy a podvodníkům je celkem jedno, jestli hovězí maso nahradí koňské, nebo kozí.

V Česku přes sto výrobků

Tuzemský portál PotravinyNaPranýři.cz, kde Státní zemědělská a potravinářská inspekce zveřejňuje mimo jiné i zjištěné případy falšování potravin, eviduje jen za poslední půl rok 103 nových případů. Lidé si tak mohli koupit falešné maso, salámy, víno, med, sušenky, rybí nebo zeleninový salát.

„Spotřebitel je uváděn v omyl názvem Máslové sušenky, neboť ve složení na obale potraviny žádné máslo uvedené není," konstatovala například inspekce.

A třeba u Rybího salátu s majonézou Atlantik kontrola zjistila, že hmotnost masa je u čtyř z pěti kontrolovaných balení zhruba o pětinu nižší.

Utěšování, že třeba koňské maso nebo další levné náhražky jsou pro lidské zdraví neškodné, neobstojí.

„Falšování potravin je první krok, který ale může mít mnohem horší pokračování. Varováním může být metanolová aféra, kdy se pančování alkoholu vymklo kontrole a vedlo k tragickým následkům," připomíná mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

To už potvrzuje i případ z Polska. Rozemleté zdechliny v klobásách a dalších výrobcích byly odhaleny v masokombinátu v polské Bialé Rawské v Lodžském vojvodství, který má i vlastní jatka. Policie to zjistila při kontrole jednoho z kamionů. Majitele firmy už zatkla a hrozí mu až osm let za mřížemi.

Začněte to trestat

„Je to tajemnější záležitost, než je konkláve (tajná volba papeže)," uvedl jeden z vyšetřovatelů dodávek koňského masa do evropských firem.

Pátrání po tom, kdo byl na začátku aféry s koňským masem, připomíná hledání českých "solárních baronů". Některé indicie totiž vedou k nizozemské společnosti Draap Trading, která má sídlo na Kypru. A jediným akcionářem je společnost Hermes Guardian Ltd registrovaná v dalším daňovém ráji - na Britských Panenských ostrovech.

V čele firmy Draap Trading stojí nizozemský obchodník Jan Fasen. Ten byl loni odsouzen podmíněně na rok vězení. Už v roce 2008 totiž vydával koňské maso za hovězí. A měl tak získat až čtyři miliony eur.

Kvůli stále rostoucímu falšování potravin se už objevují první iniciativy požadující, aby se takové jednání stalo trestným činem. K tomu vyzval třeba Výbor pro životní prostředí a bezpečnost potravin Evropského parlamentu. A přidávají se i firmy zabývající se bezpečnostními audity. 

„Mne pochybení jako zákazníka nemusí zajímat. Chci vědět, zda bezděčně nejím koninu. Je tedy potřeba lépe uplatňovat stávající pravidla, jasněji značit potraviny a provádět více kontrol. Současná legislativa může být sebelepší, ale pokud nebude právo vymáháno a viníci tvrdě trestáni, je legislativa sama o sobě k ničemu," říká Petr Maličovský z auditorské společnosti United Registrar of Systems Czech.

 

Právě se děje

Další zprávy