Levné volání chystá i COOP, nabídne také banku a sázky

Petr Kučera Kateřina Vokurková Petr Kučera, Kateřina Vokurková
22. 3. 2013 6:53
Síť družstevních prodejen chystá další rozšíření svého klasického byznysu
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Na levnější telefonování začne lákat i síť 2920 družstevních prodejen COOP, která je podle výše předloňských tržeb sedmičkou mezi obchodními řetězci v Česku.

Novou službu virtuálního operátora hodlá spustit na podzim letošního roku. "Vedle předplacených karet plánujeme nabídnout také smluvní paušály," řekl online deníku Aktuálně.cz předseda představenstva COOP Zdeněk Juračka.

Skupina nyní jedná s poskytovateli sítě, konkrétního operátora si zatím nevybrala. „Všichni operátoři na českém trhu mají o spolupráci zájem, jednáme prakticky se všemi," říká Juračka.

Další novinkou v prodejnách COOP bude věrnostní program, který chce řetězec spustit ještě letos a propojit mimo jiné právě i s nabídkou telefonních služeb. Do samoobsluh zamíří také sázkové terminály, jednání se Sazkou nyní finišují.

Po úspěšném otestování rozšíří letos COOP i bankovní služby ve spolupráci s Era Poštovní spořitelnou, respektive ČSOB. Lidé tak v samoobsluze budou moci vložit peníze na účet, podat platební příkaz a zaplatit složenku, podle Juračky je v plánu také přímá nabídka bankovních účtů.

Pro řetězec COOP, těžící ze sítě téměř tří tisíc poboček a silného zastoupení v menších městech a obcích, půjde o další rozšíření jeho klasického byznysu. Vloni začala v několika desítkách prodejen nabízet volně prodejné léky, na některých místech převzala také poštovní služby místo uzavíraných poboček České pošty. Letos odstartoval pilotní provoz služby COOP Energy, lákající na levnější plyn a elektřinu.

Slevy na zboží, jízdné i dovolenou

Stejně jako některé další obchodní řetězce si chce i COOP hýčkat a udržet stálé zákazníky, proto spustí věrnostní program. Vedle slev z ceny zboží přímo v prodejnách nabídne i další bonusy.

„Do programu jsme přizvali zhruba pět poměrně dost významných partnerů," chlubí se Juračka. Vedle ČSOB, s níž už řetězec spolupracuje, zatím konkrétně zmínil Čedok, České dráhy nebo Mountfield. Skupina ale postupně osloví i další firmy.

Věrnostní program má odstartovat v nejbližší době. COOP již ukončil výběrové řízení na dodavatele systému formou outsourcingu. Do tendru se přihlásili čtyři uchazeči.

Nakoupit, vsadit si a vyřídit účty

V blízké budoucnosti mají v prodejnách přibýt i sázkové terminály. „Do dvou měsíců bychom měli ukončit jednání se Sazkou a zahájit pilotní projekt," upřesňuje Juračka. Zájem o sázkové služby už potvrdilo 1100 z celkových zhruba tří tisíc prodejen COOP.

Rozšíří se také spolupráce s ČSOB, respektive její značkou Era Poštovní spořitelna. Ta dosud zajišťuje finanční služby, zejména terminály pro akceptaci platebních karet a službu cashback, pro většinu prodejen sítě COOP.

"Po úspěšném otestování služby COOP Payments - platba složenek, podání příkazu k úhradě a vklad na účet - plánujeme v letošním roce její nastavení na zhruba 1000 prodejen. V příštím roce pak chceme pokračovat v rozšiřování na další prodejny," potvrzuje mluvčí ČSOB Pavla Hávová. Řetězec a banka zvažují rozšíření spolupráce i na prodej bankovních účtů a dalších produktů.

Dodejme ale, že některá členská družstva sítě COOP spolupracují s jinými finančními institucemi, například s Komerční bankou nebo Českou spořitelnou.

Levnější plyn i elektřina

Od začátku roku běží pilotní projekt COOP Energy v prodejnách Konzumu Ústí nad Orlicí, který působí v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Řetězec tam testuje zájem lidí o levnější plyn a elektřinu.

Jak už v listopadu napsal internetový deník Insider, v nově vzniklé společnosti COOP Energy má podíl EP Energy Trading. Dceřiná společnost Energetického a průmyslového holdingu (EPH) vlastněného PPF, J&T a Danielem Křetínským. EP Energy je druhým největším výrobcem elektřiny v České republice, vlastní například Elektrárny Opatovice.

„Projekt budeme vyhodnocovat na konci března, nejpozději na začátku dubna. Poté bychom s tím rádi šli do všech regionů," říká Juračka. Vše nasvědčuje tomu, že o energie od COOPu bude zájem.

Vloni začal COOP nabízet také volně prodejné léky, nyní je prodává v přibližně 500 prodejnách. Na zatím 70 místech převzal řetězec také poštovní služby místo uzavíraných poboček České pošty.

BleskMobil dostane konkurenci

Zatím není jasné, v jaké síti bude virtuální telefonní operátor COOP fungovat. Vodafone nechce informaci komentovat s tím, že v průběhu jakýchkoli jednání nemůže sdělit bližší detaily. Stejně se vyjádřil i T-Mobile. A třetí operátor, Telefónica O2? "Společnost COOP nás kontaktovala, nicméně v tuto chvíli nejsou jednání intenzivní," říká jeho mluvčí Hany Farghali.

Za prvního virtuálního operátora v Česku se většinou považuje BleskMobil, který odstartoval v síti Telefónica loni v listopadu. Letos v létě jej chce následovat řetězec Tesco, také v síti O2. Zhruba ve stejné době spustí tyto služby i GTS v síti T-Mobile. Před podpisem smlouvy s jedním z operátorů je také firma Centropol Telecom, ta chce své služby spustit v září.

Ve hře o místo mezi virtuálními operátory je také vydavatelství Mafra nebo telekomunikační společnost U:fon. Hovoří se i o České poště nebo UPC.

„Myslím si, že virtuální operátoři mají na českém trhu potenciál. Zejména pak ti, kteří již nyní svůj okruh zákazníků mají," míní analytik společnosti Atlantik finanční trhy Milan Vaníček. Podle jeho hrubého odhadu mohou tito poskytovatelé v horizontu několika let získat deseti až dvacetiprocentní podíl na trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy