Růst cen se zastavil, inflace je zpět v "normálu"

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
11. 3. 2013 9:19
V únoru se ceny v porovnání s předchozím měsícem zvedly jen nepatrně o 0,1 %
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Tesco Stores

Praha - Inflace se po lednovém meziměsíčním růstu vrátila do „normálu". Podle předpokladů stouply ceny v únoru - v porovnání s předchozím měsícem - jen nepatrně o 0,1 procenta.

Oproti únoru 2012 pak spotřebitelské ceny vzrostly o 1,7 procenta, meziroční inflace tak klesla z lednových 1,9 na 1,7 procenta. V roce 2012 se přitom meziroční inflace pohybovala průměrně na 3,3 procentech.

Zvýšení DPH o jeden procentní bod, které vláda prosadila od ledna 2013, se tedy do cen takřka kompletně promítlo již v lednu, kdy inflace meziměsíčně poskočila o 1,3 procenta.

Vyplývá to z pondělních údajů Českého statistického úřadu.

Lednová inflace znamenala druhý nejvyšší měsíční nárůst za posledních 36 měsíců - výrazněji poskočily ceny jen v lednu 2012, kdy je snížená sazba DPH vyhnala o čtyři procentní body vzhůru.

Únorový růst o 0,1 procenta tak představuje návrat do normálu. Ve zbývajících měsících roku 2012 se meziměsíční inflace pohybovala v rozmezí -0,2 až 0,2 procenta.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen v únoru ovlivnilo podle statistiků zejména zvýšení cen pohonných hmot, které po třech měsících poklesu na konci roku 2012 a mírném růstu v lednu 2013 vzrostly v únoru o 2,3 procenta.

"Ani v příštích měsících by vývoj cen neměl vzbuzovat obavy a centrální bance i nadále umožní držet úrokové sazby na současných nízkých úrovních," říká Jiří Šimek, analytik společnosti Citfin.

 

Právě se děje

Další zprávy