Potvrzeno. Koňské maso místo hovězího je i v Česku

Tomáš Fránek
20. 2. 2013 11:39
Analýza DNA potvrdila přítomnost koňského masa ve dvou výrobcích
Foto: SZPI

Brno - Ani České republice se nevyhne skandál s použitím koňského masa v potravinách. Oznámila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Ve vzorcích mražených potravin s mletým hovězím masem, které inspekce odebrala minulý týden v české maloobchodní síti, totiž analýza DNA potvrdila přítomnost koňského masa.

Jde o dva vzorky výrobku Nowaco Lasagne Bolognese vyrobené v Lucembursku, konkrétně masem plněné těstoviny v rajské omáčce - zmrazené, v balení 400 gramů s označením doby minimální trvanlivosti do 18. 10. 2013 (první vzorek) a 24. 2. 2014 (druhý vzorek), výrobní šarže: 18/10/13 111/12 17:03 a 24/02/14 240/12 8:30.

Oba vzorky inspekce odebrala v provozovně společnosti Tesco Stores v Plzni. 

Obchod musí výrobek stáhnout

Inspekce nařídila prodejci, aby "klamavě označené výrobky" neprodleně stáhl ze své tržní sítě.

"Koňské maso není pro člověka škodlivé a je nabízeno k prodeji i v České republice," připomíná mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

"Prokáže-li však laboratorní analýza přítomnost koňského masa ve výrobku, ale tato složka není označena na obalu potraviny, jedná se o delikt s právní kvalifikací klamání spotřebitele. Zákon zde umožňuje uložit sankci do výše tří milionů korun," dodává.

Společnost Tesco potvrdila, že lasagne už preventivně stáhla z prodeje na základě informací, které dostala od dodavatele a z médií.

"Celá situace nás velmi mrzí a s dodavatelem výrobků značky Nowaco budeme o celé věci jednat. Podle odborníků nepředstavuje výrobek zdravotní riziko. Přesto nabízíme zákazníkům, kteří mají doma tento výrobek a nemají k němu důvěru, možnost vrácení peněz. Stačí, když budou kontaktovat pult služeb zákazníkům v jakémkoliv našem obchodě," uvedla společnost v prohlášení.

Zasažena velká část Evropy

Skandál se zaměňováním levnějšího koňského masa za hovězí vypukl v polovině ledna ve Velké Británii a v Irsku. Podobné případy se pak objevily také ve Francii, Rakousku, Norsku, Dánsku, Nizozemsku, Německu, Švýcarsku, Švédsku nebo ve Finsku.

Narůstající skandál byl minulý týden v Bruselu tématem jednání ministrů zemědělství zemí Evropské unie.

Po skončení schůzky oznámil evropský komisař pro zdraví Tonio Borg, že Evropská komise vyzvala všechny členské země EU k intenzivnímu monitorování produktů z hovězího masa, včetně namátkových kontrol DNA, aby se zjistilo, zda neobsahuje koninu.

 

Právě se děje

Další zprávy