Obavy tisíců podnikatelů. Bendl chce dražší kontroly

Tomáš Fránek
6. 2. 2013 18:23
Ministerstvo zemědělství navrhuje zákon, který zdraží kontroly potravin v Česku
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: pekarnakabat.cz

Brno - Ministerstvo zemědělství vedené Petrem Bendlem chce prosadit novelu zákona o potravinách, která výrazně zkomplikuje život tisícům obchodníků. Podle znaleckých propočtů prodraží kontroly jídla o desítky milionů korun.

S plány Bendlova úřadu zásadně nesouhlasí jak zástupci obchodníků, tak experti z ministerstev financí a zdravotnictví. Redakce Aktuálně.cz si prostudovala jejich stanoviska: Shodují se, že Bendl navrhuje krok, který jde přímo proti vládním plánům šetřit ve státní správě a omezit byrokracii.

Zásadně nesouhlasíme

Co přesně Bendl posílá na vládu?

Ministerstvo zemědělství vypracovalo rozsáhlý návrh novely zákona o potravinách. Pokud by prošel, jednalo by se o největší změnu práva v této oblasti za patnáct let. Součástí návrhu, který už prošel připomínkovým řízením, je také změna kontrol v obchodech.

Ministerstvo totiž chce, aby potraviny živočišného původu (maso, mléko nebo vejce) v obchodech kontrolovala nově Státní veterinární správa.

Veterináři by tedy v obchodech přebrali část kompetencí inspektorů Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Těm by ale zůstala stejně povinnost kontrolovat v obchodech ostatní potraviny.

Podle Bendlova úřadu jde o krok, který má zlepšit kontrolu potravin v Česku. Veterináři by sledovali výrobu a prodej živočišných produktů ve všech fázích - tedy od výroby až po prodej výrobků. "Dojde k zlepšení kontroly a k posílení ochrany spotřebitelů. A také dojde k potírání šedé ekonomiky," píše se v návrhu zákona.

Jak to poznají?

Obchody a provozovny (30 tisíc provozoven v Česku, které prodávají maso a mléko), by tak musely počítat s dvojími kontrolami. Podle stanoviska obchodníků i zástupců ministerstva zdravotnictví by to vyvolalo místo zpřísnění a zlepšení kontrol jenom jeden velký chaos.

„Část potravin obsahuje obě složky. Vůbec si nedovedu představit, jak se ty kontroly rozdělí. To by pak přece v jednom regálu buchty s tvarohem kontrolovali veterináři a buchty s mákem potravinářská inspekce, to mi opravdu přijde jako nesmysl," řekl jeden z obchodníků.

A sdružení už hlasitě protestuje. "Tato změna přinese zásadní nárůst administrativní zátěže pro tisíce podnikatelů v oblasti maloobchodu s potravinami. Tento krok je zcela nesystémový," uvedl ve svém stanovisku v rámci připomínkového řízení Svaz obchodu a cestovního ruchu.

Peníze, peníze

Kontroly obchodů se navíc prodraží o desítky milionů korun. To přiznává i samotné ministerstvo, které počítá s růstem nákladů o osmnáct milionů korun ročně.

Výpočty ale počítají s kontrolou u každého obchodu pouze jednou za tři roky, při častějších kontrolách budou náklady výrazně vyšší.

"Vládní prioritou je snižování agend a byrokratické zátěže, nelze připustit zdvojnásobení mzdových a provozních nákladů na dozorovou činnost. Zásadní připomínka," uvedli například experti z ministerstva financí.


 

Právě se děje

Další zprávy