Slovensko se už českého metanolu nebojí, ruší omezení

Tomáš Fránek
10. 1. 2013 16:04
Pro české lihovary končí omezující opatření včetně rodných listů alkoholu
Foto: Aktuálně.cz

Bratislava -  Český tvrdý alkohol může od poloviny ledna opět zamířit ke slovenským zákazníkům bez jakýchkoliv omezení. Slovenské úřady totiž od 15. ledna ruší veškerá opatření, která od loňského října provázela prodej českých lihovin kvůli otravám metanolem.

Odpadá tak například povinnost označovat lahve alkoholu vyrobeného mezi 1. lednem a 27. zářím 2012 zelenými nálepkami s číslem šarže, datem výroby a identifikačním číslem protokolu akreditované laboratoře. Ruší se také povinnost dokladovat vyrobené české lihoviny takzvaným rodným listem.

„Vítáme vstřícný krok slovenské státní správy, kterým se situace na trhu vrací k normálnímu stavu. Odpadá zátěž, která distributorům lihovin a obchodníkům svazovala ruce a pro všechny, včetně státních orgánů, představovala nesmyslnou administrativu," uvedl prezident Unie výrobců a dovozců lihovin ČR Petr Pavlík.

Slovenský trh je pro české lihovarníky zásadní. Firmy tak kvůli omezení mohly přijít o stovky milionů korun. Například plzeňský Stock, největší likérka v zemi, prodává podle agentury ČTK ročně na Slovensku kolem tří milionů litrů lihovin a je tak pro Stock jednoznačně exportní trh číslo jedna.

Vezměte si od nich příklad

V Česku ale podle lihovarníků zůstávají restrikce v podobě rodných listů a dalších opatření zachovány, což představuje nadbytečnou a nákladnou zátěž pro výrobce i státní orgány.

Tato administrativa se ale přitom podle Unie výrobců a dovozců lihovin  zcela míjí s příčinami loňské metanolové aféry, kterou způsobila nedostatečná legislativní regulace trhu s lihovinami a nízká intenzita kontroly černého trhu.

„Česká republika by se měla poučit ze slovenské legislativy, která se jeví jako efektivní. A především by měla s okamžitou platností zrušit nic neřešící restrikce, které vůbec nezasahují zásadní problémové oblasti," dodal Petr Pavlík.

Bez trestnosti hrozí opakování

Lihovarníci tak za účinnější považují například regulaci pěstitelského pálení, stálý celní dozor u výrobců lihu a lihovin, zavedení registračních pokladen v gastronomii, evidenci výroby a distribuce metanolu a denaturovaného lihu.

Klíčovým návrhem je rovněž překvalifikace nedovolené výroby a manipulace s lihem zpět do kategorie trestných činů. „Prohibice odezněla a tato problematika se teď nezdá být pro státní orgány prioritní. Pokud nebude stát situaci řešit, vystavuje české potravinářské podniky a hlavně obyvatele riziku opakování září 2012," prohlásil Petr Pavlík.


 

Právě se děje

Další zprávy