Prase potřebuje kolektiv. Po vaječné krizi hrozí masová

Tereza Holanová Tereza Holanová
16. 1. 2013 16:44
Ceny stoupnou hlavně v cizině, Česko ale dvě pětiny vepřového masa dováží
Foto: Reuters

Praha - Zatímco začátek loňského roku přinesl výrazné zdražení vajec v Česku, letos hrozí podobná "krize" s vepřovým masem. Podle unijních předpisů totiž musí mít prasata od 1. ledna "více životní pohody", což zvýší náklady na jejich chov.

Zatím se sice ceny drží na loňské úrovni, ale jak předpokládá odborník na zemědělské komodity Tomáš Menčík, maso v brzké době zdraží o 5 až 10 procent.

Vedle přísnějších požadavků na "pohodový chov prasat" se do zdražení promítne i vyšší sazba DPH a rostoucí cena krmiva. Stoprocentní nárůst ceny jako loni v případě vajec ale podle analytika nehrozí.

Tesco analyzuje situaci

Na zdražení se už chystá i maloobchodní síť Tesco - dopad nové směrnice nyní pro celou skupinu analyzuje tým ve Velké Británii.

"Nemáme zatím podrobnější informace, nicméně nárůst ceny u vepřového masa očekáváme," říká mluvčí české pobočky Jan W. Dvořák. I kdyby ale došlo ke zdražení, poptávka zákazníků se podle něj významně nezmění.

Další řetězce se zatím na žádné zdražování nepřipravují. "Směrnice EU cenu vepřového masa neovlivnila," komentuje za Lidl jeho mediální zástupce Lubor Tůma.

Tlak na růst cen zatím nezaznamenala ani Billa. "Změny cen nám dodavatelé většinou ohlašují s určitým časovým předstihem. V tuto chvíli ale žádnou informaci o tom, že by se chystali své ceny měnit, nemáme," uvádí mluvčí skupiny Gabriela Bechyňská.

Případné zdražení by ovšem podle ní zcela jistě negativně ovlivnilo poptávku. "Navíc by se ještě více rozevřely nůžky mezi cenami vepřového a kuřecího," dodává.

Prasata se musí mít lépe

Že se prasata chovaná pro maso musí mít lépe, nařizuje směrnice Evropské komise 2008/120/EC o "minimálních požadavcích pro ochranu prasat". U chovných stanic, které byly postaveny před rokem 2003 nebo až po vstupu dané země do EU, začala platit 1. ledna letošního roku.

V rámci směrnice se kontroluje například kvalita podlahové plochy, kolik krmiva prasata dostanou a jaký k němu mají přístup.

Stejně tak je dané, kolik místa musí jednotlivá prasata mít. Právě jeho silný nedostatek totiž podle směrnice ohrožuje dobré životní podmínky zvířat, tvrdí Evropská komise.

U prasnic a prasniček pak komise požaduje, aby žily "v kolektivu" - výjimkou je porod. Týden před vrhem ji musí chovatel přemístit na místo, kde bude mimo dohled ostatních prasat.

A jeden z argumentů pro společný chov? „Pro svině je lepší, pokud mají sociální kontakt s ostatními prasaty. Takže by měly být umístěné tak, aby na všechny viděly," stojí v nařízení.

Kromě toho musí mít prasata trvalý přístup k dostatečnému množství materiálu, se kterým si budou moct hrát a rozvíjet se tak. Podle komise je to třeba sláma, seno, dřevo, piliny, houbový kompost nebo rašelina.

Doplatíme na zdražení v cizině

Podle časopisu Náš chov splňovalo požadavky směrnice k přelomu roku 94 procent tuzemských podniků. To ale podle Jindřicha Macháčka, ředitele zemědělské divize skupiny Agrofert, nebyla zadarmo.

"Úprava je pouze třešničkou na dortu. Za posledních deset let byla na chovatele prasat vymyšlena spousta požadavků," řekl online deníku Aktuálně.cz. Dosavadní požadavky podle něj k pohodě zvířat nijak nepřispěly, zato chovatelům zvýšily náklady.

Ke zdražení navíc podle Macháčka dojde i v případě, že tuzemští zemědělci žádné drastické změny nebudou muset provádět. V roce 2010 Česko totiž 40 procent vepřového kupovalo v zahraničí.

"Pokud všechny státy novou vyhlášku dodrží, mohlo by dojít k poklesu výroby v rámci EU, a tím i ke zvýšení ceny hlavně pro země, které vepřové dováží," nastiňuje Macháček.

Podle organizace Global Agricultural Information Network by sice mělo vepřové časem zdražit, zároveň má ale vzrůst jeho kvalita. Zvířata prý budou méně stresovaná.

Evropská unie pak zvládne lépe konkurovat výrobcům ze Spojených států, Kanady a Brazílie, kteří nyní patří k předním dodavatelům tohoto masa, uvádí organizace ve své analýze.

 

Právě se děje

Další zprávy