Korýš a měkkýš na etiketě chleba? Omyl, říká pekař

Tereza Holanová Tereza Holanová
8. 1. 2013 14:45
Chléb z Alberta byl v pořádku, i když podle nálepky mohl obsahovat stopy ryb či celeru
Foto: Jan Pavelka

Praha - Podle informací na etiketě obsahoval chléb Šumava, který byl k dostání v osmi supermarketech Albert,  vedle mouky či droždí také korýše, měkkýše a ryby.

Jak ale nyní říká dodavatel, tyto položky se ocitly na nálepce omylem.

Údaj o tom, že chléb může obsahovat stopové množství korýšů, měkkýšů, celeru, hořčice, ryb či vlčího bobu, vyplnila administrativní pracovnice v přerovské pekárně Racek do zalistovací karty výrobku (neboli seznamu alergenů, který následně výrobce předá obchodníkovi).

"Naše výrobky nemohou v žádném případě obsahovat ani stopy zmiňovaných alergenů. Tyto suroviny v provozu nemáme a ani jsme je nikdy neměli," reaguje Václav Vrána, jednatel firmy Mader a synové, která pekárnu provozuje.

Že zaměstnankyně chybně zaškrtla uvedené látky, přitom neznamená, že by je některé další pečivo obsahovalo. Výrobce vybírá z tabulky, která obsahuje seznam všech možných alergenů.

Nálepky jsou již v pořádku

Nesprávnou informaci již zaměstnanci Aholdu, který supermarkety Albert v Česku provozuje, odstranili.

"Zároveň jsme provedli kontrolu u všech chlebů Šumava od třiceti dodavatelů, kteří zásobují naši síť," komentuje mluvčí skupiny Judita Urbánková.

Ahold zároveň připomíná, že podle zákona musí výrobce uvádět na obalu všechny alergeny, u kterých se jejich výskyt nevyvrátí. A to i v případě, že se jedná pouze o stopové množství.

Fotografie etikety chleba se v pátek dostala i na Facebook. Během čtyř dní ji sdílelo více než 9700 osob, 3600 uživatelům se líbila a téměř tisíc jich pod obrázek napsalo komentář.


 

Právě se děje

Další zprávy