Na pivo má chuť stále více žen, ukazují nová čísla z ČR

ČTK ČTK
21. 11. 2012 20:00
Vztah Čechů k pivu i vínu se "kultivuje", počet pijáků zůstává zhruba stejný
Foto: Jan Langer

Praha/Brno - Počet konzumentů piva a vína zůstal v uplynulých měsících víceméně stejný, znatelně roste jen počet žen, které nacházejí cestu k pivu. Ukazují to dva nové průzkumy zveřejněné ve středu.

Pivo v Česku pije až 89 procent mužů, oproti předešlým letům se zastavil pokles jejich počtu. Cestu k pivu si nacházejí i ženy, pijí je více než tři pětiny z nich. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), jehož výsledky zveřejnil Český svaz pivovarů a sladoven. Podle odborníků lidé ochotněji zkoušejí nové druhy piva například z malých pivovarů.

"Z dlouhodobého hlediska není pro nás překvapivé zaznamenat, že pivo u nás pije přibližně stejný počet mužů jako dříve, pijí ho však mnohem obezřetněji. Fenomén velkých pijáků piva, ať již v hospodách, nebo v restauracích, spíše mizí a je cítit ekonomický i společenský tlak na to, kolik toho kdo vypije," říká výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Roste chuť experimentovat

Zvyšuje se podíl žen, které si pivo dají, byť jen příležitostně. Zatímco v minulých dvou letech se podle průzkumů podíl konzumentek piva snížil na 54 procent, letos vzrostl na 62 procent. Pro potvrzení dlouhodobějšího trendu však bude třeba znát výsledky delší časové řady.

"Trendem posledních let je mírný, ale dlouhodobý růst schopnosti konzumentů piva experimentovat, respektive odhodlání nebo ochota neznámé pivo zkoušet, tedy například vybírat si pivo z malého místního pivovaru," uvádí Jiří Vinopal z CVVM.

Fenoménem letošního roku je podle výsledků průzkumu nástup radlerů neboli mixů piva a ovocných šťáv. Letos radlery ochutnalo 60 procent mužů a 64 procent žen.

Produkce tuzemských pivovarů v prvním pololetí mírně rostla. Podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven členské pivovary, které se na celkové domácí produkci podílejí z více než 90 procent, uvařily o 1,4 procenta piva meziročně více.

Na mírném růstu produkce se podílela zejména zvyšující se výroba radlerů a návrat turistů do Česka. Přes pozvolný růst výroby, který začal již loni, zůstává však produkce českých pivovarů stále pod úrovní, kterou měla před propadem způsobeným ekonomickou krizí.

Víno hlavně ve skle

Také vína se alespoň občas napije většina obyvatel, konkrétně tři čtvrtiny dospělých Čechů. Podíl konzumentů zůstává v posledních letech stejný, mírně se ale zvýšil objem vypitého vína. Lidé s ním mají stále více zkušeností.

Ke kvalitnímu vínu hledají cestu často prostřednictvím zkušenějších přátel. Vyplývá to ze spotřebitelského průzkumu, který si nechal zpracovat Vinařský fond.

Podle ředitele fondu Jaroslava Machovce lidé preferují domácí vína, záleží to ale také na jejich ceně. Koupě zahraničního vína je pro českého spotřebitele často krokem do neznáma. "Stále platí, že skleněná láhev je hlavní atribut dobrého vína," říká Machovec.

Vývoj vztahu k vínu lidé spojují s detailnějším vnímáním jeho chuti, konzumace se individualizuje. Informace o vínu si lidé předávají mezi sebou. Konzumenti se učí ve své chuti, kladou více důraz na kvalitu. Podle Machovce také existuje širší nabídka vín než v minulosti.

Mezi zkušené konzumenty vína podle Vinařského fondu patří často lidé s vyšším socioekonomickým statutem. Často jde o lidi z managementu firem nebo úředníky. Znají vinotéky, víno pijí i doma a v restauracích. Podle odhadů Svazu vinařů se letos roční spotřeba vína na osobu dostala poprvé na hranici 20 litrů.

Víno bude dražší

Na moravských vinicích v minulých dnech skončila hlavní část sklizně vinné révy. Ve vinohradu už zůstávají pouze hrozny na výběr z bobulí nebo na ledová vína. Úroda je stejně jako v zahraničí nižší než loni. Bude to mít dopad na ceny. Podle předsedy Svazu vinařů Tibora Nyitraye ceny vína patrně vzrostou o deset až patnáct procent.

V Česku Svaz vinařů odhaduje výnos na úrovni mezi čtyřmi a pěti tunami z hektaru, což je o zhruba tunu méně, než je desetiletý průměr. Letošní výnos odpovídá 450 až 490 tisíc hektolitrů vína. V roce 2011 vinaři sklidili hrozny odpovídající 670 tisíc hektolitrům vína.

 

Právě se děje

Další zprávy