Už nejen metanol. V alkoholu jsou další jedy z průmyslu

Tomáš Fránek
31. 10. 2012 14:19
Inspekce našla láhve s činidly u sedmi oficiálních výrobců alkoholu
Tuzemák z nelegálního skladu společnosti Verdana obsahuje 50 % metanolu
Tuzemák z nelegálního skladu společnosti Verdana obsahuje 50 % metanolu | Foto: SZPI

Brno -  Lidem v Česku nehrozí jenom alkohol plný metanolu, v láhvích od oficiálních výrobců jsou i jiné jedy.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce objevila u dvaceti osmi vzorků lihovin od sedmi oficiálních výrobců denaturační činidla, která jsou využívána v průmyslu a v alkoholu nemají co dělat.

Jde o výrobky z moravských likérek Drak, AB style, R.D.P Spirit, PM Copany, Trade, Milan Kwaczek, Lugaro, Vapa Drink nebo North Spirit.

Daňový únik

Denaturovaný líh není na rozdíl od lihu potravinářského zatížen spotřební daní.

"Prokázání zbytků (reziduí) denaturačních činidel v lihovině tak představuje významnou indicii, že se pravděpodobně jedná o lihovinu vyrobenou nelegálně s cílem uskutečnit daňový únik," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Podle lihovarnické unie se z vyčištěného lihu vyrábí hlavně vodka a rum. Tisíc litrů denaturovaného lihu ilegální výrobce vyčistí za hodinu a vytvoří z něj dva a půl tisíce litrů čtyřicetiprocentní vodky.

Etikety lahví s nebezpečným alkoholem - může jít o padělky:

I když denaturovaný líh není tak nebezpečný jako metanol, neškodný není.

"Takový líh rozhodně nepatří zpět do potravního řetězce. I po oddenaturování v něm zůstávají rezidua denaturačních prostředků, které mají několikanásobně vyšší škodlivý účinek na lidský organismus než samotný etanol," komentoval už v roce 2010 pro Aktuálně.cz situaci kolem výroby "černého" alkoholu profesor Karel Melzoch, děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie na VŠCHT.

Podle šéfa Unie výrobců a dovozců lihovin Pavla Dvořáčka být měla být uvalena daň nejen na metylalkohol, ale právě i na denaturovaný líh.

Znovu metanol 

A pokračují i nálezy metanolu.

U 23 vzorků analýza inspekce prokázala překročení povolené koncentrace metanolu, z toho u sedmi vzorků byla zjištěna vysoce toxická koncentrace přes 500 000 miligramů na 1 litr absolutního alkoholu a metanol tak představoval přes 50% veškerého alkoholu v lahvi.

Nejvíc metanolu bylo v Tuzemáku od likérky Drak. Všech sedm vysoce toxických vzorků, které SZPI odhalila, pocházelo ze skladu společnosti Verdana. Jednatele firmy Roberta Sedlaříka poslal zlínský okresní soud do vazby v neděli.

Rozbory prokázaly přítomnost metanolu i u dalších 16 zkoumaných vzorků, vzhledem k jeho koncentraci by ale požití nápojů neohrozilo lidské zdraví.

Vyzkoušeli jsme automat na alkohol od Likérky Drak:


 

Právě se děje

Další zprávy