Kdo zkontroluje alkohol v hospodách? Vláda nemá jasno

Tomáš Fránek
1. 11. 2012 5:30
Ministerstvo financí odmítá zdanění metanolu i speciální systém pro jeho sledování
Foto: Karel Toman

Praha - Vládní úřady v Česku se zatím nedokázaly dohodnout na definitivní podobě kontrol alkoholu v zemi.

Hlavní spor je nyní o to, kdo a jak bude kontrolovat alkohol v restauracích a barech - zda potravinářská inspekce, nebo hygienici. Konečná podoba nového systému proto zatím známa není, vláda navíc čeká i na analýzu dosavadního fungování jednotlivých úřadů.

Vláda se zatím dohodla na bodech, které mají černý trh s alkoholem omezit a usnadní práci kontrolorů. Jde o nové kolky na láhve, koncese na prodej alkoholu, omezení stánkového prodeje, vystavení rodných listů u alkoholu a zmenšení spotřebitelských balení.

Opatření, které už vláda projednala nebo teprve bude jednat, ale nejsou v některých bodech příliš radikální. Tvrdé kroky přitom požadují zástupci potravinářů nebo oficiální výrobci tvrdého alkoholu, kteří navrhují například sledování pohybu metanolu v Česku a jeho zdanění.

Metanolová aféra, které si vyžádala životy třiceti lidí a vážné poškození zdraví u dalších obyvatel, znovu ukázala, že kontrola alkoholu je v Česku příliš roztříštěná. Informace proto často vázly nebo se dostávaly k lidem pozdě. Trh s alkoholem zatím kontrolují celníci, potravinářská a veterinární inspekce, hygienici, policie a obchodní inspekce.

Poučení ze zahraničí?

Zkušenosti z okolních zemí jako je Německo nebo i Slovensko přitom ukazují, že sjednocení kontroly, jeden silný úřad a přísná opatření včetně zavedení registračních pokladen mohou černý trh s alkoholem výrazně oslabit.

Online deník Aktuálně.cz oslovil všechna ministerstva, kterých se kontrola alkoholu týká (zdravotnictví, zemědělství, financí, průmyslu a obchodu) s otázkou, jak bude po metanolové aféře vypadat kontrolní systém.

Na podrobnější informace je prý ale zatím brzy. „V blízké době bude do vlády předložena analýza činnosti státní správy v oblasti postihování černého trhu s alkoholem, na základě které budou navržena další opatření," uvádí ve společné odpovědi za všechna ministerstva Jakub Haas z ministerstva financí.

Z těch materiálů, které už vláda projednala, vyplývá, že zatím nedošlo k dohodě ohledně kontrol restaurací, jídelen a barů. Tam chce ministerstvo zemědělství rozšířit pravomoci Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

„Dosud byla kontrola vykonávána resortem ministerstva zdravotnictví, které s návrhem uvedené změny zásadně nesouhlasí," uvádí vládní materiál připravený ministerstvem zemědělství, v němž jsou stanovena opatření pro jednotlivé resorty v boji s nelegálním alkoholem. K dohodě má dojít do prosince, kdy bude změny schvalovat vláda.

Vláda zatím neuvažuje ani o některých opatřeních, které mají podle potravinářů, zástupců velkých výrobců tvrdého alkoholu a části expertů omezit černý trh s alkoholem a znemožnit zneužití metanolu.

Jde například o zdanění metanolu nebo zavedení registračních pokladen. Ty se na Slovensku ukázaly jako jeden z účinných způsobů kontroly prodeje alkoholu.

Pohyb metanolu prý není rozhodující

Potravinářská komora přitom navrhuje, aby vláda přijala opatření k částečné nebo plné náhradě metanolu etanolem, který je k dispozici v dostatečném množství. "Jde zejména o jeho náhradu při výrobě paliv, dále o jeho zdanění ekologickou daní s ohledem na jeho toxicitu pro lidský organismus i životní prostředí," uvádí.

To ale zatím ministerstvo financí odmítlo. „Z naší analýzy vyplývá, že pohyb metylalkoholu není z hlediska černého trhu s lihovinami rozhodující. Proto se aktuálně nenavrhuje vytvoření žádného speciálního systému pro sledování nakládání s metylalkoholem," konstatovalo v materiálu pro vládu s tím, že vláda musí dodržovat pravidla Evropské unie a stačí tedy posílit dosavadní kontroly.

Ministr financí Miroslav Kalousek přitom ještě v září tvrdil, že není proti zdanění metanolu. Podle šéfa Unie výrobců a dovozců lihovin Pavla Dvořáčka je zdanění metanolu jedním z důležitých bodů v boji s nelegálním alkoholem - spotřební daň by podle unie měla být uvalena nejen na metylalkohol, ale i na denaturovaný líh.

A o registračních pokladnách se vládní materiály týkající se nového systému kontroly vůbec nezmiňují. Ministerstvo financí nicméně zvažuje jejich moderní verzi, nazývanou centrální úložiště účetních dat.

I v Česku přitom existují příklady účinných opatření v boji proti alkoholu a vzájemné spolupráce úřadů. Na Liberecku tak třeba vznikla ve spolupráci hygieniků a hasičského záchranného sboru počítačová aplikace, do níž úřady vkládají společné informace o kontrolách alkoholu.

Jednotlivé úřady jako je hygiena, živnostenský úřad, celní správa, potravinářská nebo obchodní inspekce si tak jedním kliknutím otevřou informaci o tom, co se už podařilo kolem alkoholu zjistit.

 

Právě se děje

Další zprávy