Další smrtelná hrozba od Draka. Vodka má 50 % metanolu

Tomáš Fránek
19. 10. 2012 15:40
Potravinářská inspekce už varuje před všemi výrobky od likérky Drak
Nebezpečná vodka od likérky Drak
Nebezpečná vodka od likérky Drak | Foto: SZPI

Brno, Zlín - Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila další smrtelně nebezepečný výrobek s logem likérky Drak. Padesát procent jedovatého metanolu obsahovala také vodka.

Po tuzemáku s logem a kolky likérky Drak jde o druhý výrobek z nelegálního skladu společnosti Verdana ve Zlíně, který mohl zabít každého, kdo by se alkoholu napil. Verdana je přitom výhradním distributorem likérky Drak.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce už proto varuje před všemi výrobky od tohoto výrobce.

Jemná vodka s metanolem

Vysoké procento metanolu našla inspekce ve výrobku Originál vodka jemná.

"Laboratorní analýza prokázala u celkem tří vzorků přítomnost metanolu v koncentraci od 500 400 do 500 700 miligramů na litr absolutního alkoholu. Metanol tak představuje polovinu veškerého alkoholu ve spotřebitelském balení," říká mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Inspekce upozornila, že všichni prodejci jsou povinni přistoupit ke stahování těchto výrobků z trhu. "Inspekce ze stejného důvodu důrazně doporučuje všem spotřebitelům, aby nekonzumovali žádné lihoviny s etiketou Likérky Drak," uvedl Kopřiva.

Prodej tuzemáku z likérky Drak, který by vyroben letos, zakázalo už i Slovensko.

Nedovede si to vysvětlit

Další výsledky analýz od potravinářské inspekce přichází jenom pár hodin poté, co soud odmítl vzít do vazby jednatele likérky Pavla Čanigu. Ten je obviněn z ohrožování zdraví závadnými potravinami a bude na základě pátečního rozhodnutí soudu stíhán na svobodě. Podle soudu totiž policie nemá dostatečné důkazy o tom, že Čaniga vůbec trestný čin spáchal, vše je založeno na tvrzeních jednatele Verdany Roberta Sedlaříka.

Čaniga si podle svého obhájce Petra Dítěte nedovede vysvětlit, kde se metanol ve výrobcích firmy vzal. "Nedovede pochopit, jak je možné, že se v tom skladu objevil nějaký alkohol, který je pančován metanolem. Naprosto správně říká: Panebože, když já vyrábím alkohol, tak bych musel být sebevrah, abych do lahví s vinětou Likérky Drak lil metanol. To prostě nemá logiku," říká advokát.

Jednatele distribuční společnosti Verdana Roberta Sedlaříka policie stále hledá.

Vyzkoušeli jsme automat likérky Drak v Tescu:

Pod stínem Draka. Fotky z centra metanolové aféry:

 

 

Právě se děje

Další zprávy