LED žárovky svítí méně, než se uvádí. ČOI dávala pokuty

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
18. 10. 2012 14:34
Na malý výkon koupených světelných zdrojů upozornili inspekci spotřebitelé
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Isifa/Thinkstock

Praha  - Už pět pokut uložila Česká obchodní inspekce v souvislosti se svými zjištěními při kontrolách výkonu úsporných LED žárovek v tuzemských obchodech.

"Někteří výrobci a dovozci moderních úsporných LED žárovek nadhodnocují jejich výkon," uvedla mluvčí inspekce Miloslava Fléglová.

Za porušení zákona o ochraně spotřebitele kontroloři uložili čtyři pokuty v celkové výši 5000 Kč a jednu pokutu 500 Kč za porušení zákona o ČOI.

"Podnětem k zahájení této mimořádné kontrolní akce byl zvýšený počet podání spotřebitelské i odborné veřejnosti upozorňující na nadhodnocování parametrů ekvivalentního výkonu žárovky u LED nesměrových světelných zdrojů," uvedla mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

Problémy jsou s neznačkovými zdroji

Porušení některé z povinností stanovené právními předpisy zjistili inspektoři ve více než třetině kontrolovaných prodejen. Za závažné porušení předpisů považovali případy, kdy výkon žárovky byl nadhodnocen o více než pět procent.

Přitom v jednom případě bylo dokonce zjištěno, že u konkrétní žárovky bylo deklarováno 125 Wattů a skutečný ekvivalentní výkon dosáhl jen 74 Wattů.

Závažné nedostatky byly zjištěny pouze u neznačkových LED světelných zdrojů.

Porušení předpisů, která inspekce zjistila, bude dále řešit Státní energetické inspekce v rámci svých kompetencí u dodavatelů kontrolovaných světelných zdrojů.


 

Právě se děje

Další zprávy