Češi nesmí prodávat pomazánkové máslo, nakázal soud EU

Tomáš Fránek
18. 10. 2012 11:24
Česko definitivně prohrálo s Bruselem boj o název Pomazánkové máslo
Foto: a7b

Lucemburk - Česko porušilo pravidla Evropské unie, když povolilo, aby se na trh dostaly výrobky označené jako pomazánkové máslo. Ve čtvrtek o tom rozhodl Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku.

"Česká republika tím, že povolila uvést na trh mléčný výrobek pod obchodním označením 'pomazánkové máslo', který nelze kvalifikovat jako máslo, nesplnila povinnosti, které pro ni vyplývají z nařízení," uvedli soudci.

Česko nyní musí vyhovět rozsudku v co nejkratší době. Pokud tak neudělá, může ho komise znovu zažalovat. "Jedná se o ránu do vazu, rozhodnutí soudu je konečné a nelze se proti němu odvolat. V případě, že bychom ho nerespektovali a označení pomazánkové máslo dál používali, hrozí nám pokuta v řádu miliónů eur", uvedl europoslanec Jan Březina, který se ochranou tradičních českých výrobků dlouhodobě zabývá. Ministr zemědělství Petr Bendl chce ale ještě hledat možnosti, jak pomazánkové máslo zachránit.

Pojem máslo je podle norem Evropské unie možné používat pouze u výrobků obsahujících více než 80 procent mléčného tuku.

Pro české pomazánkové máslo podle Bruselu odpovídá název "roztíratelný tuk".

České předpisy jsou volnější

Česká legislativa je v tomto směru mnohem volnější. Označení pomazánkové máslo umožňuje používat u výrobků obsahujících nejméně 31 procent mléčného tuku. Takové počínání je ale v rozporu s pravidly EU, potvrdil Evropský soudní dvůr.

Ten ve čtvrtek rozhodl, že pomazánkové máslo je podle pravidel EU pouze roztíratelný tuk a nemá potřebné parametry, aby mohlo být uváděno na trh pod označením máslo.

Podle „jednotného nařízení o společné organizaci trhů"  mohou být uváděny na trh pod označením „máslo" pouze výrobky s obsahem mléčného tuku nejméně 80 % (ale současně méně než 90 %), s obsahem vody nejvýše 16 % a s obsahem mléčných netuků v sušině nejvýše 2 %.

České "pomazánkové máslo" má však podle soudu nejméně 31 % hmotnostních tuku, nejméně 42 % hmotnostních sušiny a obsah vody až 58 %.

Soudci také odmítli argument české vlády, podle které jde o tradiční českou specialitu, a proto si zaslouží automatickou ochranu bez ohledu na souhlas Evropské komise.

„Soudní dvůr tento argument odmítá. Připomíná, že nařízení výslovně zmocňuje Evropskou komisi k sestavení úplného seznamu produktů, na něž se na základě seznamů zaslaných členskými státy vztahuje výjimka, a rozhoduje, že k tomu, aby mohl výrobek požívat uvedené výjimky, je potřebné předchozí rozhodnutí komise," uvedli soudci.

Už loni Evropská komise rozhodla, že si české pomazánkové máslo nezaslouží speciální ochranu. Naopak - úředníci EU se domnívají, že takové označení klame spotřebitele. Šlo přitom o první českou žádost o ochranu nějakého výrobku, která v EU narazila na odpor. Dříve už Unie uznala jako tradiční specialitu například špekáčky nebo lovecký salám.

Oblíbený výrobek s tradicí

Pomazánkové máslo je oblíbeným tuzemským specifickým výrobkem s více než třicetiletou tradicí.

Nižší podíl tuku a nižší energetická hodnota pomazánkového másla v praxi znamená, že jde o výrobek, který je v souladu se současnými stravovacími trendy. Roční tuzemská produkce tohoto výrobku činí kolem 8000 tun.

Pomazánkové máslo vyrábí pět společností - Madeta a Laksyma a mlékárny v Chocni, Želetavě a v Bystřici pod Hostýnem. Pod změněnými názvy se vyváží do Polska, na Slovensko a také do Ruska, kde neplatí unijní legislativa.


 

Právě se děje

Další zprávy