Smrtící metanol skrýval sklad, kam nikdo nechodil

Tomáš Fránek
17. 10. 2012 16:59
Do skladu výhradního distributora Likérky Drak podle lidí nikdo nic nevozil
Tuzemák z nelegálního skladu společnosti Verdana obsahuje 50 % metanolu
Tuzemák z nelegálního skladu společnosti Verdana obsahuje 50 % metanolu | Foto: SZPI

Zlín - Vyšetřování nálezu tisíců lahví tuzemáku se smrtelným množstvím jedovatého metanolu ve skladu výhradního distributora Likérky Drak už má první výsledky. Šéfa Likérky Drak Pavla Čanigu v úterý večer zadržela policie a po jednateli firmy Verdana Robertu Sedlaříkovi pátrá.

Metanol navíc inspekce zjistila i ve vodce, tam ale hodnoty nebyly tak vysoké jako u tuzemáku. Také vodka byla v láhvích s etiketami likérky Drak a s kolky, které se používaly do metanolové aféry. Inspekce už nařídila společnosti Verdana, aby od svých obchodních partnerů stáhla všechny láhve tuzemáku s letošním datem výroby.

Tisíce lahví s jedovatým metanolem přitom podle lidí, kteří se v jeho blízkosti pohybují denně, ukrýval ničím neobvyklý sklad v poměrně rušné průmyslové zóně v bývalém areálu Svitu ve Zlíně. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce byl nepovolený a plný tisíců litrů lahví s logy a originálními kolky Likérky Drak.

Sklad nyní hlídají celníci a policie, ta už zadržela jednatele Likérky Drak Pavla Čanigu. Celníci dnes také začali odvážet podezřelý alkohol pryč ze skladu.

"Dvaačtyřicetiletého muže z Bystřice pod Hostýnem jsme zadrželi v úterý ve večerních hodinách. Je podezřelý z trestného činu ohrožení zdraví obyvatel závadnými potravinami. Obviněný však zatím není," řekla mluvčí zlínské policie Jana Macalíková.

Nikdo tam nechodil

Lidé, kteří se pohybují v okolí skladu, si přitom ničeho podezřelého nevšimli. Tedy až na to, že ve dne byl sklad zavřený a nikdo do něj nic nevozil.

"Že je to nepovolený sklad, nikdo nevěděl, nebyl tam žádný pohyb. Byl zavřený, ve dne tam nikdo nechodil, prostě nic podezřelého," říká žena, která nedaleko skladu pracuje.

"V pracovní době se tam nikdo nepohyboval, nikdo nic nevozil nebo nakládal," shoduje se výpověď muže, který je zaměstnaný ve firmě sousedící se skladem. "Sklad si firma přitom pronajala teprve nedávno," dodal.

Odkud je metanol?

Sklad byl přitom napěchovaný alkoholem, většina byla právě od Likérky Drak.

Ve skladu našli pracovníci Státní potravinářské a zemědělské inspekce už minulý týden 31 426 lahví a šestilitrových barelů Likérky Drak, celkem tedy 56 360 litrů lihovin. Balení nebyla označena šarží, firma nedokázala předložit ani průvodní dokumentaci. Nebylo proto možné zjistit původ lihu a datum výroby.

Laboratorní analýza odebraných vzorků prokázala, že v litru absolutního alkoholu bylo téměř 536 tisíc miligramů metanolu, znamená to tedy, že metanol a etanol byl míchán do výrobku půl na půl. Policie nyní zjišťuje, odkud metanol pocházel. A inspekce by dnes měla zveřejnit další výsledky testů.

Vyzkoušeli jsme automat na alkohol v Tescu:

Čaniga tvrdil, že dodavatelem lihu byla společnost Morávia-Chem a testy vždy dopadly dobře a bez přítomnosti metanolu.

Podle zdrojů obeznámených s postupem vyšetřování je právě spojení na společnost Morávia-Chem jednou z vyšetřovacích verzí. Další je pak napojení likérky na lidi, kteří provozovali nelegální výrobnu lihu s metanolem v Opavě.

Čaniga už před soudem byl

Čaniga, který po vypuknutí metanolové aféry sliboval za odhalení viníků milion korun, už jednou v souvislosti s pančovaným alkoholem před soudem stál.

Původně měl strávit ve vězení pět a půl roku za to, že se společníkem nakupoval nelegálně vyrobený alkohol a lepil na něj originální etikety. Odvolací soud jej ale obžaloby zprostil pro nedostatek důkazů.

Ve stínu Draka. Fotky z centra metanolové aféry:

 

Právě se děje

Další zprávy