Likérka Drak má problém: Její distributor dostal zákaz

Tomáš Fránek
11. 10. 2012 12:38
Inspekce našla u výhradního distributora přes 30 tisíc lahví alkoholu bez dokladů
Foto: Karel Toman

Zlín - Výhradní distributor produktů Likérky Drak pro český trh, společnost Verdana, měl v nepovoleném skladu ve Zlíně přes 30 tisíc láhví a několik plastových barelů bez jakýchkoli údajů dokazujících původ lihu a datum výroby.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce proto zakázala distribuci těchto láhví k zákazníkům.

"Kontrola zjistila existenci neregistrovaného skladu lihovin provozovaného společností Verdana a na místě uložila zákaz uvádět do oběhu celkem 56 360 litrů lihovin," říká mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Největší oficiální zákaz

Jde zatím o největší objem alkoholu, který od vypuknutí metanolové aféry bez dokladů našly úřady a který přitom pocházel od oficiálního výrobce.

Právě lahve s logem Likérky Drak se v září objevily mezi výrobky obsahujícími nebezpečný metanol. Podle zástupců likérky však šlo o padělky, v oficiálních výrobcích Likérky Drak totiž rozbory metanol nenašly.

Likérka v září vypsala milionovou odměnu za dopadení pachatele pančování.

Etikety lahví s nebezpečným metanolem - možné padělky:

Bude se likvidovat?

"Alkohol bez označení a dat výroby byl uložen ve zlínském areálu společnosti Verdana, přičemž sklad nebyl registrovaný, a firma tak porušila zákon," zdůrazňuje mluvčí potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Firma podle něj nebyla schopna na místě doložit jakoukoliv průvodní dokumentaci k uskladněným lihovinám.

"Pokud provozovatel nedoloží doklad o původu lihovin ve lhůtě stanovené mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví, bude povinen zboží zlikvidovat v souladu s požadavky zákona o odpadech," dodává Kopřiva.

Firmy se ale brání. Podle jednatele likérky Pavla Čanigy byly všechny faktury řádně doloženy a ze zboží byla zaplacena spotřební daň. "Nemám informace, že by se stalo něco nezákonného," řekl Čaniga. Podle jednatele firmy Verdana Roberta Sedlaříka byla pouze výrobní šarže u některých výrobků nečitelná. "Probíhá náprava, inspekce to ví. Budeme je volat na kontrolu a zboží se uvolní do prodeje," uvedl Sedlařík.

Ve stínu Draka. Reportáž z centra metanolové aféry:

 

Právě se děje

Další zprávy