Češi dál šetří, omezili nákupy. Zlepšení se nečeká

Tereza Holanová Tereza Holanová
5. 10. 2012 9:35
Tržby v maloobchodu meziročně klesly o 0,8 procenta, oznámil ČSÚ
Chudoba. Ilustrační foto
Chudoba. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Maloobchodní prodejci utržili letos v srpnu o 0,8 procenta méně než ve stejném měsíci loňského roku. Oproti letošnímu červenci se jim dařilo nepatrně lépe - tržby se zvýšily o 0,1 procenta. Vyplývá to z páteční zprávy Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Méně lidé nakupovali zejména motorová vozidla, stejně tak se snížila útrata za jejich opravu. Prodejci, kteří podnikají v tomto segmentu, utržili ve srovnání s červencem o 1,3 procenta méně, meziročně tržby klesly dokonce o 4,7 procenta.

"Poptávka po autech se dočasně vyčerpala, k zásadní obnově vozového parku teď spotřebitele nic nenutí. Opadla vlna pocitu, že auta už levnější nebudou," reaguje analytik Home Credit Michal Kozub.

Méně dáváme i za jídlo

K nárůstu naopak došlo v samotném maloobchodě, kde se sezónně očištěné tržby meziměsíčně zvýšily o 0,7 procenta. Prodejci pohonných hmot zaznamenali růst o 1,1 procenta, u nepotravinářského zboží se jednalo o 1,4 procenta.

Přímo prodej potravin pak klesl o 0,3 procenta. "Pro Čechy je stále mantrou šetřit na jídle v maximální možné míře. Lidé mají již dlouhodobě v paměti, že potraviny jsou obecně drahé a je potřeba za ně utrácet ještě méně," myslí si Kozub.

Pokles byl patrný také v prodejnách s výrobky pro domácnost.

"Nejvíce rostly tržby za prodej přes internet či prostřednictvím zásilkové služby, a to o osm procent," uvádí ČSÚ. Přilepšili si také podnikatelé, kteří nabízejí počítačová a komunikační zařízení, výrobky pro kulturu nebo rekreaci a farmaceutické, zdravotnické či kosmetické zboží.

"Nejde o významné překvapení, a reakci trhu proto nečekám," komentuje celkový výsledek hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Maloobchodní tržby a spotřeba domácností podle něj nadále zůstávají slabou stránkou tuzemské ekonomiky.

Podle Pavla Kulhavého ze společnosti  PwC ČR přílišnému utrácení nepřejí hlavně klesající reálné mzdy, nepřispívá však ani nejistá situace na trhu.

Co způsobila prohibice?

Srpnový výsledek byl ovšem podle Kozuba optimističtější, než ekonomové čekali. Jak ale analytik varuje, především pokles tržeb prodejců potravin bude v září pokračovat, a to hlavně kvůli metanolové aféře, která si vyžádala částečnou prohibici.

"Bohužel situace se patrně výrazně nezlepší ani v nejbližších měsících. Podzim přinese opět nárůst nezaměstnanosti, výraznější zvýšení mezd se také nedá očekávat a nálada spotřebitelů zřejmě také zůstane spíše naplněna obavami," varuje analytik Citfin Jiří Šimek.


 

Právě se děje

Další zprávy