Likérky jdou do ofenzivy. Slovákům už hrozí žalobami

Tomáš Fránek
4. 10. 2012 14:25
Pokud se problém s českým alkoholem nevyřeší, bude mezinárodní arbitráž
Z čísla šarže, neboli LOT kódu je možné přesně dohledat, z čeho byl alkohol v lahvi vyroben.
Z čísla šarže, neboli LOT kódu je možné přesně dohledat, z čeho byl alkohol v lahvi vyroben. | Foto: Archiv

Brno/Bratislava - Čeští a moravští výrobci tvrdého alkoholu přitvrzují svůj boj za návrat tuzemáku, slivovice, vodky nebo Becherovky do slovenských obchodů.

Protože jde o důležitý trh (tvrdý alkohol z Česka má na Slovensku čtvrtinový podíl), tak už zaznívají slova o porušení pravidel Evropské unie o volném obchodu a mluví se i o žalobách a také o hrozbě mezinárodní arbitráže.

Slovensko totiž na rozdíl od českých úřadů nechce ustoupit. Slovenské úřady v tomto týdnu odmítly uvolnit distribuci českých lihovin s obsahem alkoholu nad 20 procent. Slovenský ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek to odůvodnil kromě jiného tím, že v Česku se po zmírnění prohibice vyskytly nové případy otrav metylalkoholem.

Zpět do Česka?

Jahnátek chce, aby před obnovením prodeje českého alkoholu byly všechny zásoby lihovin vyrobených v Česku (odhadem dva miliony litrů) staženy ze skladů a prodejen na Slovensku a vráceny likérkám.

Distributoři českého alkoholu ale upozornili, že Slovensko zatím nevydalo žádný závazný předpis, kterým by nařídilo vrácení českých lihovin jejich výrobcům. Pokud by se tak stalo, hodlají ho podle generálního ředitele likérky Rudolf Jelínek Pavla Dvořáčka podrobit analýze právníků, zda neodporuje evropskému právu.

Dovozci českého alkoholu považují vrácení alkoholu za technicky nerealizovatelné řešení. S takovým postupem navíc nepočítá ani slovenská legislativa upravující daň z lihu.

"Zdravotní bezpečnost umíme prokázat bez toho, aby bylo zboží vráceno zpět. Pokládáme to za neodůvodněné opatření," předseda sekce importérů lihovin u slovenského Svazu obchodu a cestovního ruchu Roman Pócs.

Nezávadnost lze snadno ověřit

Výrobce podpořila i Potravinářská komora, podle které hrozí českým a moravským výrobcům velké škody.

„Drtivá většina alkoholu byla na Slovensko dovezena na základě dvoustranných smluv mezi českými a slovenskými soukromými společnostmi. Navíc je zcela nepochybné, že jde o legální produkty, jejichž nezávadnost lze zcela snadno ověřit," uvedl Miroslav Toman, prezident Potravinářské komory.

„Nucený odsun ze slovenského trhu by způsobil českým firmám velké škody. Pokud by k tomu skutečně došlo, budeme je vymáhat v rámci mezinárodní arbitráže," dodal Toman.

 

Právě se děje

Další zprávy