Slováci se jen brání českému šlendriánu, zní u hranic

Tomáš Fránek
19. 9. 2012 9:50
Reportáž z míst, kde české lahve tvoří až třetinu tvrdého alkoholu v obchodech
První minuty po pátečním zákazu v Česku.
První minuty po pátečním zákazu v Česku. | Foto: Reuters

Trenčín, Drietoma - Nebezpečný alkohol z Česka, který má už na svědomí smrt 23 lidí, vrátil na česko-slovenskou hranici staré časy.

Na obou stranách hranice, která až do úterního odpoledne byla průjezdná úplně bez problémů a lidé v uniformách se kolem ní vyskytovali jenom výjimečně, se totiž znovu objevili celníci a policisté.

Sice ne už přímo na opuštěných celnicích, ale kousek za nimi se hlavně na slovenské straně hranice v neobvykle velkém množství vyrojila vozidla policie a celní správy.

Slovensko se tak rozhodlo reagovat na nedostatečné opatření české vlády - alespoň podle názorů tamních politiků i většiny lidí, s nimiž online deník Aktuálně.cz hovořil.

České úřady totiž zatím ani za 10 dnů nedokázaly zamezit tomu, aby se mezi lidi dostával jedovatý a smrtelně nebezpečný alkohol s metanolem.

Neuvěřitelný šlendrián z Česka

Právě auta a kamiony s českou značkou byly první, které slovenští policisté třeba na přechodu ve Starém Hrozenkově zastavovali a důkladně kontrolovali.

Silnici k přechodu na slovenské straně navíc křižovali policisté na motorkách, na české straně kousek za hranicemi pak stálo také auto české celní správy.

V kraji, kde se lidé na obou stranách hranice předhánějí, kdo má lepší domácí slivovici, na kontroly příliš nereptali. "Asi se není co divit, Slováci se jenom brání našemu neuvěřitelnému šlendriánu," říkal například Milan Pochylý, kterého slovenští policisté zastavili v autě se zlínskou značkou.

Testovali jsme lahve na jedovatý alkohol:

Lidé ve slovenských obchodech měli poměrně jasno - opatření slovenské vlády je potřebné a nutné. "Teď říkali v rádiu, že váš ministr financí chce, aby se už znovu začal prodávat tvrdý alkohol. To je přece nesmírně nezodpovědné, když pořád nikdo neví, kde se to pití s metanolem bere," konstatoval Marián Gajdošík, který nakupoval v trenčínském Tescu.

V něm ještě půl hodiny před tím, než začal platit zákaz prodeje a dovozu českého a moravského alkoholu, tvořily láhve z Čech asi třetinu vystaveného tvrdého pití. Většinou šlo o známé značky z likérek v Božkově, Vizovicích nebo Prostějově.

"No raději bych si takový alkohol dnes nekoupil, podle vašich zpráv bylo jedovaté pití i v láhvích s kolkem," dodal Gajdošík.

Další nakupující v Tescu, Anna Vojanovská, si nemyslí, že by situace s načerno vyráběným alkoholem byla na Slovensku nějak výrazně lepší. "Ale fakt je, že tolik úmrtí jsme nikdy neměli a je to obrovské neštěstí. Lidský život se ničím zaplatit nedá, to by si už politici měli laskavě uvědomit. Ti čeští se podle mě tváří, že se tak až moc nestalo," říkala.

Stahování láhví začalo

U regálů s tvrdým alkoholem přitom bylo vidět, že lidé velmi pečlivě vybírají, jaký alkohol si koupí. Většinou zvítězila whisky tradičních irských a skotských značek, jeden z mužů si koupil na poslední chvíli i láhev slivovice z Vizovic. "Kupuju ji už dlouho, nebojím se," řekl.

Z hypermarketu Tesco začaly pod dohledem bezpečnostní agentury láhve mizet těsně před pátou hodinou, podobné to bylo také v obchodě Coop v poslední obci před hranicí s Českem, v Drietomě.

"Nějak výrazně na tom neproděláme, zas tak moc tvrdého alkoholu tu neprodáváme. Tady si každý pálí svůj alkohol," vysvětlovala prodavačka v Drietomě. "Máme nařízení alkohol z regálů sundat, prý za to hrozí velké pokuty," uvedla jedna z prodavaček v Tescu.

Slovenský ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek zdůvodnil poměrně nečekaný a rychle přijatý zákaz tím, že obchodní řetězce chystaly velké výprodeje českého alkoholu a nikdo nedokázal zaručit, že se neobjeví láhve s metanolem.

Jeho slova přitom potvrzují i některé letáky obchodních řetězců, i když výprodeje už nějakou dobu běžely. Levný alkohol podle letáku nabízelo například i Tesco.

Také v Bille v Trenčíně bylo mezi zbožím, které řetězec nabízel do úterý v akci, i několik láhví tvrdého alkoholu se 14% slevou. A část nabízeného levnějšího pití byla skutečně z Česka - na letáku byla i vodka z Likérky Drak.

Etikety lahví, v nichž našli nebezpečný alkohol - může jít o padělky:

Slovenská Billa začala český alkohol stahovat už několik minut poté, co slovenská vláda zákaz oznámila. "Jde o mimořádná opatření, pro která máme pochopení," vysvětlil šéf Billy pro Česko i Slovensko Jaroslaw Szczypka.

Velmi důležitý trh

Slovensko je přitom pro české likérky velmi důležitý trh. Z Česka se na Slovensko v letošním prvním pololetí vyvezl tvrdý alkohol v hodnotě 238 milionů korun. Za loňský rok činil export lihovin 570 milionů korun.

"Situaci řešíme, na tento týden jsme ihned pozměnili výrobní plán. Stopli jsme výrobu na Slovensko. Nahrazujeme výrobky, které měly jít na tamní trh, výrobky určenými pro jiné trhy," říká například místopředseda představenstva vizovické likérky Rudolf Jelínek Zdeněk Chromý.

Vývoz na Slovensko pro tuto firmu představuje asi 25 procent veškerého prodeje likérky. "Je to pro nás zásadní problém," potvrzuje Chromý. Ztráty způsobené prohibicí společnost odhaduje na miliony korun týdně.

 

Právě se děje

Další zprávy