Víno jako zdravý nápoj? Reklamu zakázal evropský soud

Tomáš Fránek
6. 9. 2012 12:00
Evropský soudní dvůr v Lucemburku: Víno nemůže být propagováno jako lehce stravitelné
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Lucemburk - Víno nemůže být v Evropské unii propagováno jako nápoj, který má dlouhodobě příznivý vliv na zdraví zákazníků. Taková reklama je u alkoholu zakázána.

Evropský soudní dvůr v Lucemburku jednoznačně vyložil unijní směrnice ve sporu mezi vinařským družstvem z německého Ilbesheimu a německými úřady. Závěr soudu je přitom závazný pro všechny členské země Unie včetně Česka.

"Víno nemůže být propagováno jako lehce stravitelné. Takovéto označení, jež poukazuje na sníženou kyselost, je zdravotním tvrzením zakázaným pro alkoholické nápoje," rozhodli soudci Evropského soudního dvora, který je nejvyšší instancí na výklad unijních předpisů.

Duševní a fyzická pohoda

Němečtí vinaři u části svých vín z Porýní na hrdle lahví umístili etiketu s nápisem "Jemná edice, lehce stravitelné". Podle nich jde o reklamní nápis, který souvisí s celkovou duševní a fyzickou pohodou spojenou s pitím kvalitního vína.

Německé úřady a soudy tvrdily opak. Podle nich nesmí být na láhvích vína užito spojení lehce stravitelné - jde o zdravotní tvrzení, které unijní práva u alkoholu zakazuje.

Spor proto doputoval do Lucemburku. A tamní soud potvrdil, že zákaz používání zdravotních tvrzení pro propagaci nápojů s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 % platí.

Nemusí přitom být nikde jednoznačně napsáno slovo zdraví. "Pojem zdravotní tvrzení totiž nutně nevyžaduje, aby bylo naznačeno, že díky spotřebě dotyčné potraviny dojde ke zlepšení zdravotního stavu. Stačí, že je naznačeno prosté zachování dobrého zdravotního stavu i přes potenciálně škodlivou spotřebu," konstatovali soudci, podle kterých se musí u alkoholu zohlednit dlouhodobé účinky užívání alkoholu.

Žádná výjimka z pravidel

Pokud tedy vinaři tvrdili, že se víno dobře vstřebává a tráví, vyplývá z toho podle soudu, že trávicí soustava netrpí nebo trpí pouze málo a že její stav zůstává poměrně zdravý a nedotčený, a to i při opakované spotřebě. Takové tvrzení může lidem naznačovat, že pití takového vína má trvalý a kladný účinek na lidské zdraví.

Pro vinaře žádná výjimka ze zákazu používání zdravotních tvrzení pro propagaci alkoholu neplatí. 

"Takový zákaz, i kdyby toto tvrzení bylo samo o sobě pravdivé, je slučitelný se základními právy zaručenými Listinou základních práv Evropské unie. Tento zákaz totiž nastoluje spravedlivou rovnováhu mezi ochranou zdraví spotřebitelů a právem svobodné volby povolání a svobodou podnikání výrobců a prodejců," rozhodli soudci.

Na to, že mírné pití alkoholu zdraví neškodí a někdy i prospívá, se odvolává většina producentů vína, ale také piva.

O prospěšnosti vlivu burčáku na zdraví lidí se snažili vinaři přesvědčit například o minulém víkendu v Lednici na akci, kterou pořádalo jedno z místních vinařství ve spolupráci s obcí a Mendelovou univerzitou.

Podle lékařů obsahuje burčák velké množství vitamínů, například C, K a hlavně vitamíny skupiny B. Tělu dává i stopové prvky zinku a mědi, které pomáhají při regeneraci organismu.

Nová atrakce: Vinaři mají hlavy, patronem je Eben. Podívejte se

 

Právě se děje

Další zprávy