Nákup za hranicemi? Česko je levnější, hlásí obchodníci

Petr Kučera Petr Kučera
4. 9. 2012 11:35
Podle Eurostatu jsou potraviny v České republice páté nejlevnější v Evropské unii
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Osočování tuzemských obchodníků z vysokých marží a vyšších cen než v sousedních zemích je nespravedlivé. S odkazem na data unijního statistického úřadu Eurostat to v úterý prohlásil šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu.

"Podle Eurostatu jsou potraviny v České republice páté nejlevnější v Evropské unii," říká prezident svazu Zdeněk Juračka.

Statistika, o níž online deník Aktuálně.cz informoval už v červnu, nicméně vychází z údajů za rok 2011 - tedy ještě před letošním zvýšením daně z přidané hodnoty, která společně s nárůstem cen pohonných hmot a energií nejvíce přispěla k letošní více než tříprocentní inflaci.

Levněji je jen v Polsku

Průměrná cenová úroveň základních potravin je v Evropské unii nejnižší v Bulharsku, následují Rumunsko, Polsko a Litva.

Také červencový porovnávací test Aktuálně.cz potvrdil, že běžný nákup potravin mohou Češi pořídit ze sousedních zemí levněji jen v Polsku, kde jsou navíc i levnější pohonné hmoty.

"Podle Eurostatu jsou polské ceny nižší v průměru o 14 procent," upřesňuje Juračka. Na Slovensku je nákup základních potravin dražší o čtyři procenta oproti Česku, v Německu o 38 procent a v Rakousku o 45 procent.

Zástupce obchodních řetězců zdůrazňuje, že statistika obsahuje mezinárodně srovnatelný výběr potravin. "Eurostat vybírá jen takové položky, které mají přesně stejný popis, a tedy i kvalitu," odmítá Juračka častý argument spotřebitelů, že za stejnou nebo jen mírně vyšší cenu získají za hranicemi kvalitnější zboží.

Cílený nákup se vyplatí

I mezi jednotlivými položkami potravin a nealkoholických nápojů jsou ale velké cenové rozdíly. "Zatímco například u pečiva, piva nebo masa jsou české ceny nižší než ve většině ostatních zemí EU, dražší než unijní průměr jsou naopak dovážené ryby, ovocné šťávy nebo oleje," říká Jiří Trexler z Českého statistického úřadu.

Juračka nicméně připouští, že i v Německu se Čechům vyplatí nakupovat některé druhy zboží, zvláště pokud je řetězce nabízejí ve slevové akci. Výhodou oproti Česku je také větší trh, a tedy širší výběr.

A Češi skutečně jezdí na nákupy za hranice čím dál častěji. Potvrzuje to i detailní průzkum o nákupním chování českých zákazníků v Drážďanech a Heidenau, jehož výsledky zveřejnila Průmyslová a obchodní komora Drážďany.

Nejmenší rozdíly jsou podle Eurostatu u spotřební elektroniky, kde Česku patří 7. příčka - v Německu je v průměru jen o procento dražší.

S výjimkou Polska nevyjdou u sousedů v průměru levněji ani oděvy, přestože Česku patří až 12. příčka mezi členskými státy EU. V Německu i Rakousku jsou o sedm procent dražší.

 

Právě se děje

Další zprávy