Pozor na kapky z Irska, jsou nabité pesticidy

Tereza Holanová Tereza Holanová
24. 8. 2012 15:41
Balení o objemu 50 ml obsahuje až 533 000krát více pesticidu, než připouští norma
Foto: Tereza Holanová, SZPI

Praha - Zákazníci by si měli dát pozor na irský grepový extrakt Virde Citrus Paradisi, protože je škodlivý pro zdraví. Ohrozit může hlavně alergiky.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v tomto potravinovém doplňku zjistila nepovolené látky.

Jedná se o Benzalkonium chlorid, což je pesticid, který se jinak používá jako antiseptikum či pro konzervační účely.

"Konzumaci potraviny kontaminované touto látkou nelze v žádném případě doporučit," zdůrazňují kontroloři. Konkrétní rizika, která s požitím daného pesticidu souvisí, ale mluvčí SZPI Pavel Kopřiva nechtěl jmenovat s tím, že to jeho úřadu nepřísluší.

Jak SZPI informovala, doplněk o objemu 50 ml obsahuje až 533 000krát více pesticidu, než připouští norma. Podle nařízení Evropské unie jej může být v potravinách obsaženo nejvýše 0,01 mg/l. Laboratorní analýza však v grepovém extraktu objevila třeba 4690 mg/l nebo také 5330 mg/l látky.

Na české pulty se dostalo celkem 928 kusů tohoto doplňku. Ten se prodává například v sítích Phoenix lékárenský velkoobchod, Milota nebo v zahraničních pobočkách Virde Slovakia.

Těm je prodala společnost Virde, která přitom před tím dostala od distributora prohlášení, že pesticid při výrobě použit nebyl.

Inspekce již firmě Virde nařídila, aby doplněk z regálů stáhla. Kromě toho vložila informace o výskytu nebezpečného extraktu do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva.

Kolik zákazníků si již nebezpečný doplněk koupilo, podle Kopřivy není jasné. Ukáže se to až poté, co Virde podá SZPI povinné hlášení o množství staženého zboží.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kupujete potravinové doplňky.

 

Právě se děje

Další zprávy