Recept na levnější potraviny? Skončete s biopalivy

Tereza Holanová Tereza Holanová
21. 7. 2012 14:50
Za zdražování potravin může výroba biopaliv, říká šéf skupiny Nestlé
Foto: Radek Pecák

Vevey - Jídlo zdražuje kvůli tomu, že se stále více plodin spotřebovává na výrobu biopaliv, kritizuje předseda představenstva skupiny Nestlé. Potravinová krize podle něj není hrozba, která by se mohla naplnit třeba za sto let, ale něco, k čemu již došlo.

"Doba nízkých cen je pryč," uvedl podle BBC Peter Brabeck-Letmathe, který stojí v čele největší potravinářské společnosti světa.

Na to, aby šly ceny zpátky dolů, existuje podle zástupce Nestlé jednoduchý recept. Přestat využívat plodiny pro jiné účely, než pro jaké mají primárně sloužit - což je typické pro USA a Evropskou unii.

Kromě dražších potravin má využívání zemědělské produkce na výrobu paliv i další důsledek. Zásadně se zvyšuje spotřeba vody. Výroba pohonných hmot, které pocházejí z cukru nebo kukuřice, si jich totiž vyžádá daleko více.

"Pokud získáte litr čistého etanolu z cukru, spotřebujete 4 600 litrů vody. Jestliže použijete ropu, bude stačit 1 900 litrů," komentuje Brabeck-Letmathe.

Indie by nám dala

Jelikož na získávání bionafty plyne stále více zemědělské produkce, zvyšuje se poptávka po komoditách a ceny jdou nahoru. Brabeck-Letmathe není se svým názorem jediný. Totéž tvrdí Světová obchodní organizace (WTO) či Organizace pro výživu a zemědělství (FAO).

Podle té se například v minulém desetiletí spotřebovalo o 1,8 procenta obilovin více. Téměř polovina tohoto množství ovšem na nepotravinářské účely, zdůrazňuje FAO.

Podle diplomata Václava Bartušky se Západ chová rozmařile a nad rámec svých možností. "Řekněte v Indii nebo Egyptě, že pálíme potraviny, abychom mohli jezdit autem, a dostanete…," uvedl zvláštní velvyslanec ČR pro energetickou bezpečnost během své květnové přednášky na Vysoké škole ekonomické.

Bionafta je v tom nevinně, přibývá lidí

Politici se ale názoru, že za drahé jídlo mohou biopaliva, brání. Za hlavní důvod označují populační boom, pokračující urbanizaci a nárůst střední třídy v rychle expandujících ekonomikách, jako jsou země BRICS.

Důležitou roli podle nich hrají také klimatické podmínky. Současné zdražení na světových trzích například přičítají rekordním suchům, jaké Spojené státy nepamatují od roku 1956. Se stejným problémem se na konci minulého desetiletí potýkala Austrálie. Na začátku tohoto roku zdražilo rovněž kakao - neúrodu způsobil suchý saharský vítr harmattan v západní Africe.

Podpora biopaliv je naopak podle nich důležitá kvůli snižování emisí skleníkových plynů a omezení závislosti na dovozu ropy z mnohdy nedemokratických zemí světa.

Jak Spojené státy, tak EU proto už v minulém desetiletí nastavily kvóty, které určují, jaké procento paliv musí pocházet z rostlin. Brabeck-Letmathe ovšem připomíná, že samotní výrobci biopaliv jsou nekonkurenceschopní, tudíž se neobejdou bez masivní státní podpory.

 

Právě se děje

Další zprávy