Voda z kohoutku poráží balené vody, je lepší a levnější

Tomáš Fránek
29. 6. 2012 6:02
Testy jedné z nejstarších spotřebitelských nadací potvrdily kvalitu pitné vody
Kampaň společnosti Veolia Voda za pití vody z kohoutku. Autorem návrhu "Proč balit něco tak přirozeného?" jsou George Pinkava a Petr Jindra ze Střední školy aplikované kybernetiky v Hradci Králové.
Kampaň společnosti Veolia Voda za pití vody z kohoutku. Autorem návrhu "Proč balit něco tak přirozeného?" jsou George Pinkava a Petr Jindra ze Střední školy aplikované kybernetiky v Hradci Králové. | Foto: Repro Aktuálně.cz

Brno  - Minerální balené vody jsou drahé a často horší než voda natočená z kohoutku.

Potvrdily to nové testy jedné z nejstarších evropských spotřebitelských organizací, německé Stiftung Warentest.

Ta prověřovala dvacet devět minerálních vod prodávaných na evropském trhu a zjistila, že žádný produkt nebyl úplně bez chyb, v části minerálních vod objevili experti bakterie.

Podobně dopadly v minulosti také testy v Česku. Pouze čtyři z 18 testovaných balených vod vyhověly kvalitativním požadavkům v testu provedeném občanským sdružením spotřebitelů Test (časopis dTest).

Naopak, všechny testované vzorky vody z vodovodu zkouškou prošly, byť ve dvou případech s drobnými výhradami. Testy zpochybnili tuzemští výrobci minerálních vod, podle nich nebyly objektivní.

Levnější a lepší voda z kohoutku

Německá spotřebitelská nadace po testech uvedla, že minerální vody neobsahovaly velmi často to, co slibovaly na obalech. Některé nechutnaly ani tak, jak by měly.

V každé třetí láhvi pak experti objevili nadlimitní hodnoty bakterií. „Pití takové vody by mohlo být problematické pro lidi s oslabeným imunitním systémem a děti," uvedli.

Podle výsledků testů nadace je tak výhodné pití vody z vodovodu. Ta je totiž v mnoha případech kvalitnější a také levnější než balená voda. „V Kolíně nad Rýnem stojí jeden litr vody z vodovodu 0,003 centu, zatímco jeden litr balené vody ve slevě v supermarketu stojí třináct centů," uvedli experti sdružení.

Podle českých testů nevyhovující balené vody obsahovaly například zvýšené množství cizorodých látek, nadlimitní obsah dusitanů, ve dvou případech vzniklo podezření na nepovolenou úpravu vody. Naopak, všechny testované vzorky vody z vodovodu zkouškou prošly, byť ve dvou případech s drobnými výhradami.

Kvalitu pitné vody v Česku letos potvrdil i Státní zdravotní ústav. Ze studie provedené v letech 2009 až 2011 například vyplynulo, že výskyt léčiv v pitné vodě tuzemských vodovodů je velmi vzácný a velmi nízký a není spojen s žádným zdravotním rizikem.

Tři miliardy litrů

V Česku se vyrobí asi 3 miliardy litrů nealko nápojů ročně, za které lidé utratí 50 miliard korun. Poslední výzkumy ale ukazují, že lidé skutečně více pijí vodu z kohoutků.

Trh s nealko nápoji se podle loňského průzkumu společnosti GfK propadl o 2,5 procenta. A to přes to, že rostl počet domácností, které nealko nápoje kupovaly - 98 % všech českých domácností alespoň jednou za půl roku nakoupilo některý ze studených nealkoholických nápojů.

Podle průzkumu se nejvíc snížil prodej limonád a stagnoval prodej minerálních vod. Naopak vyšší domácí spotřebou se podle průzkumu mohou pochlubit džusy, ledové čaje a opětovné oživení zájmu zažívají sirupy a práškové nápoje.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaké nápoje nakupujete nejčastěji?

 

Právě se děje

Další zprávy