Rýži s vyšším množstvím olova stáhl po Lidlu i Kaufland

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
23. 5. 2012 7:30
Nebezpečná potravina pochází z Polska, řetězce ji stáhly z trhu

Praha - Také obchodní řetězec Kaufland stáhl z trhu rýži ve varných sáčcích dovezenou z Polska, protože může obsahovat vyšší množství olova, než povolují normy. Sdělil to mluvčí společnosti Michael Šperl.

Rýži od stejného dodavatele musel už v dubnu kvůli vyššímu obsahu olova přestat prodávat i obchodní řetězec Lidl, který s hypermarkety Kaufland patří do stejné německé obchodní skupiny Schwarz.

"Maximální povolené množství je 0,20 mg/kg, v odebraném vzorku potvrdila analýza 0,51 mg/kg," řekl ke vzorku z Lidlu mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. "Potravina byla vyhodnocena jako nevhodná k lidské spotřebě," dodává.

Jedná se o dlouhozrnnou rýži Tiradell Rice Parboiled ve varných sáčcích, hmotnost 400 g (4 x 100 g), s minimální trvanlivostí do konce srpna 2013.

"Ostatní šarže tohoto výrobku byly laboratorně zkontrolovány a jsou zcela v pořádku," zdůrazňuje mluvčí Lidlu Lucie Borovičková. Ani v duplicitním vzorku se podle ní takové množství olova nenalezlo, nepotvrdily jej ani rozbory dalších vzorků z této a dalších šarží. "Jednalo se tedy o nahodilý nález," dodává mluvčí.

Také mluvčí Kauflandu říká, že společnost stáhla rýži z preventivních důvodů.

Dodavatelem je společnost ROL-RYZ se sídlem v polské Gdyni. "Je to dceřiná společnost renomovaného italského producenta potravin, který dodává tento druh zboží na většinu evropských trhů," říká Borovičková.

Zákazníci mohou výrobek vrátit v jakékoliv prodejně řetězců Lidl či Kaufland.

 

Právě se děje

Další zprávy