Nejdřív Kalousek, teď mráz. Vinaři tratí 400 milionů

Tomáš Fránek
21. 5. 2012 13:02
Vinaři potvrzují, že mráz poškodil čtvrtinu úrody hroznů
Foto: Karel Toman

Brno - Vinaři na Moravě sčítají vážné škody, které jim způsobilo mrazivé páteční ráno.

Teploty na vinicích byly až čtyři stupně pod nulou.

Podle dnes upřesněných informací Svazu vinařů jsou poškozeny vinice se čtvrtinou úrody - to je propad výnosů za asi 400 milionů korun. A to může mít výrazný vliv na zdražení vína.

Podobná situace se stala už v minulém roce, kdy mráz poškodil z 80 procent úrodu v českých vinařských oblastech.

Poškozené vinice jsou všude

Vinice jsou poškozené od Znojma po Uherské Hradiště. "Jsou to především lokality jako například Němčice, Kyjovsko, Bzenecko nebo Strachotín. Nejlépe dopadlo asi Mikulovsko," uvedl už Martin Půček, tajemník Svazu vinařů. "Ve stejné vinici poškodil jednomu vinaři tři ze čtyř řádků, zatímco jeho sousedovi, jehož řádky jsou oddělené jen pletivem, mráz na keřích nenapáchal škody žádné," řekl Půček.

Milionové škody už potvrzují jednotlivé vinařské firmy. Vinařství Winberk z Mikulova má poškozených asi 30 procent rozlohy vinic, mrazem poničenou úrodu potvrdil i Znovín Znojmo nebo vinařské společnosti z Břeclavska.

"Někde je poškození vinic třetinové, jinde až padesátiprocentní. Problémy jsou většinou ve svazích nebo pod kopcem. Vypadá to jak špenát v mrazáku. U nás je v některých místech poškození asi 25 procent," uvedl pro agenturu ČTK Zdeněk Zvonec ze Zemědělského družstva Sedlec u Mikulova.

Podle vinařů mrazy ukázaly nesmyslnost daně, kterou chce prosadit ministr financí Miroslav Kalousek. „Příroda podala nejpádnější důkaz o nesmyslnosti zavedení spotřební daně na tichá vína. Jejím zásahem přišli vinaři ze dne na den o značnou část svých příjmů a moravské víno letos nevyrobí, ač o vinice i nadále musí pečovat, bez vidiny jakékoliv úrody," uvedl Puček.

Hrozny nic nenahradí

Situace je ve vinařství jiná než třeba u pivovarů, moravské hrozny nejde nahradit dováženými. „Kdyby vymrzl v České republice všechen ječmen či chmel a všechny švestky, pivovary a lihovary budou dál nerušeně vyrábět česká piva a destiláty z dovozových surovin. Vinařství je odlišné, neboť konečný produkt je vyráběn dle původu hroznů, které žádný dovoz nenahradí," dodal Puček.

Jak to bude se zavedením daně na víno zatím jasné není. Daň totiž není zařazena mezi opatření, které už mají na stole poslanci. Kalouskův úřad ji chce zavést o rok později, tedy v roce 2014.

Kalousek ale ještě vůbec neupřesnil, jak chce daň vybírat, koho se bude týkat a jak má pomoci drobným vinařům. Proti dani se navíc staví i vládní poslanci.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Navštivte moravská vinařství.

 

Právě se děje

Další zprávy