České maso mizí z pultů, prasat je nejméně za 91 let

Tomáš Fránek
21. 5. 2012 5:00
Řezníci si hledají práci v cizině, v Česku pro ně zaměstnání není
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Brno - Českého masa je v tuzemských obchodech stále méně, vytlačuje ho levnější a často méně kvalitní zahraniční konkurence.

Zatímco se velké obchodní řetězce v kampaních chlubí tím, jak se snaží prodávat kvalitní tuzemské maso, nová statistická čísla mluví o opaku.

Do Česka tak míří ve velkém dotované levnější maso, v některých případech dokonce nakoupené ze státních hmotných rezerv zemí, jako jsou Německo nebo Dánsko.

Ještě před dvanácti roky se do Česka dovezlo maso za 2,2 miliardy korun, loni to už bylo zboží za dvaadvacet miliard korun.

Méně prasat bylo v roce 1921

Za obří pokles tuzemské produkce masa nemůže jenom to, že zahraniční konkurence pracuje efektivněji, nebo skutečnost, že Češi a Moravané chtějí nakupovat levně bez ohledu na kvalitu a řetězce na to slyší.

„Na konkurenceschopnost českých výrobců masa působí zřejmě nejen vyšší  produktivita západoevropských producentů, ale též politika dotací. V důsledku toho mohou  tamější producenti pak úspěšně cenově konkurovat i v dovozech," uvedli ve své analýze experti z Českého statistického úřadu. V zemědělství se tak za deset let ztratila třetina pracovních míst, což je úbytek 82 tisíc lidí.

V Česku tak velmi rychle přibývají prázdné zemědělské statky. Stavy prasat v Česku od loňska podle čísel Českého statistického úřadu zase klesly o desetinu na 1,58 milionu kusů, což je nejméně od roku 1921.

Snižovaly se také počty drůbeže, zejména slepic. Chovy drůbeže od loňského do letošního dubna poklesly o 2,6 procenta na 20,69 milionu kusů, z toho slepic bylo 5,35 milionu. Méně drůbeže se v Česku chovalo naposledy koncem 60. let minulého století.

Společně se snižováním stavů hospodářských zvířat klesá v tuzemsku také výroba masa. Loni se meziročně snížila o 6,2 procenta na zhruba 505 tun, nejvýrazněji klesla produkce drůbežího.

"Pokud se na to naši sedláci, kteří nejsou určitě horší než sedláci v Německu, vykašlou a pak někdy za dva tři roky, až tu nebude jediný vepř, tak najednou zjistíme, že EU nebude dávat další dotace Německu, Belgii a Holandsku, tak si to doplatíme my ze svého. Stáje ale budou zničené a stavět je znovu bude komplikované," uvedl jednatel uzenářské firmy Prima z Karlových Varů Luděk Šleis. Řezníci si podle něj raději hledají práci v Německu.

Pryč je soběstačnost

Například u vepřového masa je Česko soběstačné již jen ze 60 procent, zatímco v roce 2003, rok před vstupem země do EU, byla soběstačnost téměř stoprocentní.

Podle odhadů Zemědělského svazu se loni meziročně prohloubil schodek agrárního zahraničního obchodu na 34 miliard korun, což by byl výsledek srovnatelný s rekordním schodkem z roku 2006.

Loni se do Česka dovezly potraviny celkem za 131 miliard, jen z EU to bylo za 110 miliard korun. Téměř polovinou se na dovozech potravin z EU do ČR podílí Německo a Polsko.

„Za roky 2000 až 2011 stoupl „masný" import ze zemí Unie devětkrát (hovězího masa desetkrát, vepřového skoro patnáctkrát). Přitom celkový dovoz potravin do ČR se zvýšil jen 2,5krát. V tuzemsku stavy skotu za tu dobu klesly o šestinu, počty prasat o více než polovinu a drůbeže o třetinu," uvedla ve své analýze Drahomíra Dubská z Českého statistického úřadu.

 

Právě se děje

Další zprávy