Polská zmrzlina z Tesca je pro alergiky nebezpečná

Tereza Holanová Tereza Holanová
16. 5. 2012 9:51
Inspektoři nařídili řetězci, aby výrobek stáhl. Něco se ale již prodalo
Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Brno - Všichni alergici, kteří mají problém s arašídy, by si měli dát pozor na polskou zmrzlinu z Tesca. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) pro ně může být nebezpečná.

Vysoký obsah arašídů zjistili kontroloři u výrobku "Tesco Almond mražený krém s rostlinným tukem, vanilkový s mléčnou čokoládou a mandlemi". Ten se vyrábí v  Krakově, do Česka jej dodává polská firma Kilargo. Zakoupit jej lze ve všech prodejnách Tesco.

Jak SZPI informuje, zmrzlina obsahuje desetkrát více arašídů, než činí povolený limit. Podle laboratorní analýzy jich je ve výrobku 250 mg na kilogram.

"Arašídy jsou významný alergen a nevědomé požití alergikem může způsobit závažné zdravotní komplikace," uvádí mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Ten pro Aktuálně.cz doplňuje, že výrobce sice o tom, že zmrzlina "může obsahovat stopové množství jiných suchých skořápkových plodů a arašídů", na obalu informuje. Tuto větu je ale podle něj možné mylně pochopit tak, že pozor by si měli dát pouze skutečně těžcí alergici.

Tesco zmrzlinu stahuje. Už podruhé

Kontroloři řetězci Tesco nařídili, aby nevyhovující potravinu z prodejen odstranil. V současné době je produkt z obchodů stahován a Tesco před rizikovou zmrzlinou varuje na svém webu. Zákazníci, kteří si pochoutku koupili, ji mohou vrátit na oddělení informací

Podle inspekce bylo do Česka dodáno celkem 18 240 kusů těchto výrobků. Kolik se jich už prodalo, inspekce zatím zjišťuje.

Přesně s touto zmrzlinou přitom nemá Tesco problém poprvé. U téhož výrobku objevila SZPI nadměrné množství arašídu v minulém roce, tehdy jej bylo dokonce 1250 mg/kg. Již tenkrát kontroloři nařídili, aby byla zmrzlina odstraněna.

S opakovaným prodejem nebezpečného produktu se inspekce dále setkala třeba v obchodech Kaufland, které prodávaly kakao nastavované cukrem. Přestože jej řetězec musel stáhnout, po čase na něj SZPI narazila znovu.

 

Právě se děje

Další zprávy