Zdražování zpomalilo, oproti březnu se ceny nezměnily

Petr Kučera Tereza Holanová Petr Kučera, Tereza Holanová
10. 5. 2012 10:00
Meziroční inflace činí 3,5 procenta, nejvíce zdražilo bydlení a potraviny
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Spotřebitelské ceny se v dubnu oproti březnu nezměnily, inflace tak v porovnání s předchozím měsícem nerostla. Oznámil to Český statistický úřad.

Oproti loňskému dubnu se ceny zvýšily o 3,5 procenta. Meziroční růst tak zpomalil, když v březnu činil 3,8 procenta.

Míra inflace, vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců, nyní dosahuje 2,6 procenta.

Po sedmi měsících nepřetržitého zdražování v dubnu v průměru klesly ceny potravin. V porovnání s březnem nejvíce zlevnila vejce (o téměř pětinu) a zelenina (o 5,6 procenta).

"Uklidnila se vaječná horečka, která šroubovala ceny vajec do astronomických výšin," říká analytik Home Credit Michal Kozub.

Ceny mouky klesly o 8,9 procenta, běžného pečiva a jogurtů o 4,3 procenta, másla o 3,9 procenta a lihovin o 3,7 procenta.

Potraviny, benzin i bydlení

Naopak stouply ceny obuvi (o 6,6 procenta) či oděvů (o 3,1 procenta). Sedmým měsícem rostou také ceny pohonných hmot - například Natural 95 se dostal na nový rekord 37,62 koruny za litr. Doprava oproti březnu zdražila o 1,5 procenta.

V porovnání s loňským dubnem z potravin nejvíce zdražila vejce (o 62,9 procenta), chléb (17,5 procenta) a běžné pečivo (12,2 procenta).  Naopak ceny zeleniny včetně brambor klesly o 16,3 procenta.

Vedle potravin a nealkoholických nápojů měly dominantní vliv na meziroční růst inflace i nadále ceny bydlení - zemní plyn zdražil o čtvrtinu, vodné o 12 procent, teplo a teplá voda o 8,2 procenta, elektřina o 4,2 procenta.

Meziročně je inflace podle odborníků nadále vyšší hlavně kvůli cenám potravin, které navzdory meziměsíčnímu poklesu zůstávají oproti dubnu 2011 dražší.

V dalších měsících by se ale inflace měla nadále snižovat, myslí si analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Podle něj meziroční růst cen klesne až ke třem procentům.

 

Právě se děje

Další zprávy