Bauhaus prohrál další spor. Za škodu si může sám

Tomáš Fránek
30. 4. 2012 6:04
Spor dvou velkých firem rozhodl po sedmi letech Nejvyšší soud
Foto: Nesehnutí

Brno - Firma patřící mezi největší evropské provozovatele hobbymarketů, společnost Bauhaus, po sedmi letech prohrála spor o zatékající vodu do jedné ze svých prodejen v Česku.

Tu jí v Brně pronajímala velká stavební firma OHL ŽS a právě ona je podle Bauhausu viníkem statisícové škody. Nejvyšší soud ale odmítl dovolání hobbymarketu, potvrdil předchozí soudní rozhodnutí a stotisícové částky tak nyní musí platit Bauhaus, který OHL ŽS odmítal platit nájemné.

Jde o velmi dlouhý spor, který vypukl už na konci devadesátých let minulého století. Postupně ho řešily Městský a Krajský soud v Brně.

Opravovat měl Bauhaus

Bauhaus nechtěl platit za prodejnu nájemné s tím, že stavební firma dostatečně nezajistila svůj objekt proti dešťové vodě a ta zničila zboží za statisíce korun.

Soudy ale nárok Bauhausu na odškodnění za zničené zboží neuznaly a rozhodly, že hobbymarket musí zaplatit přes čtyři sta tisíc korun na dlužném nájemném. "Stavební firma nebyla zodpovědná za zatečení vody do prodejny," rozhodli brněnští soudci.

Bauhaus se ještě obrátil na Nejvyšší soud. Zástupci hobbymarketu v dovolání uvedli, že stavební firma jim neumožnila pokojné užívání prodejny.

"Neporušili jsme žádnou povinnost, soudy samy, bez posouzení znalce, jen na základě svědeckých výpovědí dovodily, že situaci zavinily intenzivní srážky," kontrovali zástupci stavební firmy v dovolání.

Senát Nejvyššího soudu vedený soudkyní Kateřinou Hornochovou argumenty Bauhausu neuznal. Podle soudců byla prodejna včetně odvodňovacích žlabů zkolaudována bez závad a neprokázalo se tvrzení Bauhausu o špatné konstrukci střechy. Ze smlouvy navíc vyplývalo, že právě Bauhaus si měl zajišťovat a hradit veškeré opravy během užívání prodejny. A ze svědeckých výpovědí podle soudců vyplynulo, že svod vody narušil vysokozdvižný vozík Bauhausu.

"OHL ŽS není odpovědná za škodu způsobenou zatečením vodou," rozhodli tedy soudci Nejvyššího soudu.

Postavený, ale neotevřený

Spor s OHL ŽS není jediným, který Bauhaus řeší u českých soudů. Ústavní i Nejvyšší správní soud řeší případ postavené, ale neotevřené prodejny na okraji Brna. Obchod postavila firma na základě certifikátu od autorizovaného inspektora.

Ten ale vydal certifikát utajeně a v rozporu se zákonem, když obešel majitele a majitelky sousedních rodinných domů i organizace hájící životní prostředí v Ivanovicích. Vážné chyby ve vydaném certifikátu našlo i ministerstvo pro místní rozvoj. Soud tak zatím zakázal prodejnu otevřít.

Už před koncem loňského roku firma Bauhaus oznámila, že je připravena po Česku v arbitráži vymáhat více než dvě miliardy korun za to, jak ji úřady poškodily. Před vydáním předběžného opatření soudu, které přiznalo odkladný účinek žalobě obyvatel, už totiž Bauhaus do hotového hobbymarketu najímal zaměstnance a navážel zboží.

 

Právě se děje

Další zprávy