Polská zkažená moučka je v Česku, našla se v sucharech

Tomáš Fránek
26. 4. 2012 18:43
Inspekce už nařídila stažení sucharů, část se ale prodala
Foto: Reuters

Brno - V Česku se objevil první výrobek, v němž byla zjištěna polská zkažená vaječná moučka. Do prodejen Makro se dostaly suchary, na jejichž výrobu byla použita.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce už nařídila stažení sucharů z trhu. „Na základě příkazu inspekce byl dnes výrobek stažen ze sítě, cekem 472 balení bylo už prodáno," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Polsko v rámci systému rychlého varování pro potraviny zveřejnilo informaci, že do Česka byla expedována zásilka obsahující vaječnou moučku z nelegální výroby polské společnosti Viga Dojutrow. Výroba byla v uvedené provozovně polskými dozorovými orgány pro závažná porušení potravinové legislativy zakázána.

"Výrobce přesto v produkci pokračoval za nezákonných podmínek, a nelze proto vyloučit kontaminaci suroviny látkami škodlivými pro lidské zdraví. Výsledky laboratorních testů v surovině - sušených vejcích - potvrdily přítomnost bakterií Salmonelly," sdělil Kopřiva.

Do Česka suchary se zkaženou moučkou přivezla společnost Pekárny a cukrárny Náchod, která je dodala do distribuční sítě Makro. „Distributor plně spolupracuje s inspekcí a o závadnosti produktu již informoval své maloodběratele i velkoodběratele prostřednictvím SMS," uvedl Kopřiva.

Tuny špatných potravin

Polští kontroloři minulý měsíc odhalili, že 150 firem ve středním Polsku používalo prášek ze zkažených vajec.

Zdraví nebezpečnou moučku, která se používá při výrobě těstovin, zmrzliny, paštik, klobás nebo cukrovinek, prodávaly ve středopolském městě Kalisz nelegálně dvě firmy.

Následovaly kontroly ve 150 potravinářských podnicích a ve všech z nich inspektoři na závadná sušená vejce narazili.

Některé společnosti používaly k výrobě "pouze" několik kilogramů škodlivého prášku, jinde kontroloři podle listu Gazeta Wyborcza objevili této látky tuny. Celkové množství zjištěné moučky zatím činí 26 tun.

Podle serveru Wiadomosci byla nevyhovující moučka vyrobená ze zkažených vajec, sušených ryb, případně vápníku. Bakterie, které jsou ve výsledném prášku obsažené, přitom mohou být rakovinotvorné, varují polská média. Kromě toho může surovina obsahovat těžké kovy.

 

Právě se děje

Další zprávy