Zkažená moučka. Další potravinářský skandál v Polsku

Tereza Holanová Tereza Holanová
17. 4. 2012 14:15
Škodlivý vaječný prášek se do Česka sice přímo nedováží, ale může být v potravinách
Foto: Reuters

Kalisz, Praha - Polsko má další skandál s nebezpečnými potravinami. Inspekce odhalila, že 150 firem ve středním Polsku používalo prášek ze zkažených vajec.

Zda se zdraví nebezpečná látka dostala i do ciziny, zástupci místní prokuratury nadále vyšetřují.

České úřady jsou zatím nejednotné: Podle mluvčího Státní veterinární správy jsou Češi v bezpečí, nicméně zástupkyně Potravinářské komory před polským jídlem varuje.

Jak informovala polská agentura PAP, zdraví nebezpečnou moučku, která se používá při výrobě těstovin, zmrzliny, paštik, klobás nebo cukrovinek, prodávaly ve středopolském městě Kalisz nelegálně dvě firmy.

Následovaly kontroly ve 150 potravinářských podnicích - a ve všech z nich inspektoři na závadná sušená vejce narazili.

Tuny nebezpečného prášku

Některé společnosti používaly k výrobě "pouze" několik kilogramů škodlivého prášku, jinde kontroloři podle listu Gazeta Wyborcza objevili této látky tuny. Celkové množství zjištěné moučky zatím činí 26 tun.

Podle serveru Wiadomosci byla nevyhovující moučka vyrobená ze zkažených vajec, sušených ryb, případně vápníku. Bakterie, které jsou ve výsledném prášku obsažené, přitom mohou být rakovinotvorné, varují polská média. Kromě toho může surovina obsahovat těžké kovy.

Stupeň škodlivosti v současné době prověřují odborníci z oblastí toxikologie, hygieny či bezpečnosti potravin. Jak ale tvrdí generální prokurátor Jaroslaw Gornáš, na to, že by byla nějak významně překročená hladina karcinogenních látek, se zatím nepřišlo.

Hrozí rakovina?

Českému spotřebiteli každopádně žádné bezprostřední nebezpečí nehrozí, zdůrazňuje Josef Duben ze Státní veterinární správy. Sušenou vaječnou hmotu totiž z Polska téměř vůbec neodebíráme, naším hlavním dodavatelem je Německo. Výjimku tvoří jedna firma - v jejím případě ale kontrola žádný problém neukázala.

Zdrženlivější je ovšem Dana Večeřová z Potravinářské komory ČR. "Podobně jako u technické soli nevíme, kdo tuto moučku používal, a obáváme se, že se k nám tyto informace vůbec nedostanou," říká pro Aktuálně.cz.

Samotný dovoz moučky hlídat podle ní nestačí. Prověřit by se měly i všechny potraviny, pro jejichž výrobu je prášek třeba. Komora ale nemá žádný nástroj, jak český trh před nekvalitním zbožím z Polska uchránit.

"Můžeme pouze, což také činíme, apelovat na ministerstvo, aby použilo veškerého svého vlivu a prosadilo v Bruselu zákaz dovozu polských potravin, pokud nedojde k vyřešení kauzy a nezačnou správně fungovat tamní dozorové orgány," doplňuje Večeřová.

Na jaké polské výrobky si dát pozor, přitom přesně není jasné. "V systému rychlého varování Poláci nezveřejnili žádnou informaci o firmách nebo výrobcích, na které bychom se mohli účinně zaměřit," komentuje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva.

Věděli o problémech inspektoři?

Majitel jedné ze dvou podvodných firem již sedí za mřížemi. Zatčený ale tento 56letý obchodník nebyl přímo za dlouholeté falšování vaječné moučky, ale za vydírání. Na další nekalost přišli vyšetřovatelé teprve později, a to náhodou. Podnikateli nyní hrozí až deset let ve vězení.

Jelikož je tento muž švagrem šéfa pobočky Státní potravinářské inspekce v Kaliszi, provádí Polský antimonopolní úřad nyní kontroly i v sídle této instituce.

Polský ministr zemědělství Marek Sawicki již minulý měsíc prohlásil, že výrobky, které závadný prášek obsahují, budou stažené z trhu. Výroba škodlivé moučky zároveň podle něj spolu s aférou týkající se používání technické soli ukazuje, že kontrolní systém hygienických a veterinárních kontrol v Polsku nefungoval, jak měl.

Že kontrola katastrofálně selhala, si myslí také zástupkyně Potravinářské komory ČR. "Podle kusých informací z polských zdrojů se tato zdravotně závadná moučka vyráběla několik let - a nikdo nic nezjistil," uzavírá Večeřová. 

Totéž kritizuje i mluvčí SZPI. Veškeré informace jsou podle něj dostupné pouze z médií, přičemž polská prokuratura uvalila na případ informační embargo. "Postup je totožný s případem polské soli, kde dozorové orgány již měsíc a půl odmítají sdělit jakékoliv podrobnosti, i když je k tomu zavazuje řada evropských nařízení," doplňuje Kopřiva.


 

Právě se děje

Další zprávy