Vajíčka za 5 Kč byla v pořádku. ÚOHS problém nenašel

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
17. 4. 2012 11:41
Zákon o ochraně hospodářské soutěže nikdo v souvislosti s cenou vajec neporušil
Foto: Reuters

Brno - Lidé brblali, ale vlastně se nic nestalo. Antimonopolní úřad nenašel ve strmém růstu cen vajec, která od začátku roku zdražila o více než 100 procent, porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže.

Úřad vyřkl své stanovisko po žádosti ministra zemědělství Petra Bendla (ODS). ÚOHS chce ale trh i nadále sledovat, řekl agentuře jeho mluvčí Kristián Chalupa.

"Přestože ÚOHS aktuálně nespatřuje indicii nasvědčující porušení soutěžních pravidel při maloobchodním prodeji slepičích vajec, bude se tímto spotřebitelsky citlivým trhem i nadále zabývat," uvedl Chalupa. Podle něj úřad trh sleduje dlouhodobě.

"Maloobchodní ceny v současnosti nedosahují v průměru ani pěti korun za kus a neustále se snižují," doplnil Chalupa.

Vejce v Česku zdražila poté, co jejich produkce v EU letos klesla, protože začala platit směrnice zakazující chov slepic v menších klecích. Bendl koncem března v Bruselu po jednání se svými kolegy z ostatních států EU uvedl, že obchodní řetězce trochu spor o dovoz vajec z nepovolených klecí zneužily.

Viníci jsou zemědělci, nebo obchodníci? 

O to, kdo má na celé záležitosti větší vinu, se stále přou obchodníci se zemědělci.

Zatímco podle zemědělců někteří obchodníci zneužili paniky v souvislosti s nedostatkem vajec na trhu a neúměrně zvýšili své marže, tak obchodní řetězce oponují, že hlavním důvodem nebývalého růstu cen vajec jsou vyšší nákupní ceny.

Prezident Agrární komory Jan Veleba na začátku března novinářům řekl, že velkochovatelé nosnic dostávají za jedno vejce maximálně 3,50 koruny, a spravedlivá cena v obchodě by podle něj proto neměla rozhodně překročit pět korun.

V Česku se podle Veleby loni vyprodukovalo kolem dvou miliard vajec, z toho takřka 800 milionů stále připadá na domácí chovy. Celková tuzemská spotřeba dosahovala přibližně 2,6 miliardy vajec.

Letos kvůli rekonstrukci chovů pokrývali tuzemští chovatelé na začátku roku pouze 60 procent spotřeby vajec v ČR.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy