Párky a sýr. Je tu další dávka nekvalitních potravin

Tomáš Fránek
16. 4. 2012 18:56
Potravinářská inspekce zjistila nejvíce problémů u výrobků z masa
Foto: Thinkstock

Brno - Začíná to být nekonečný seriál. Téměř každý týden totiž kontrola objeví v českých obchodech nekvalitní nebo klamavě označené potraviny.

Podle aktuálních výsledků kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce vše nasvědčuje tomu, že největší problém s kvalitou je u výrobků z masa, zatímco špatné značení či přebalování (posouvání data spotřeby) je nejčastější u sýrů.

Kontroly ukazují, že problémy mají velké obchodné řetězce i menší obchody. Inspektoři našli nedostatky například v prodejnách Tesco v Praze 4 a Třinci, v Albertu v Brně na ulici Hrnčířská, v Kauflandu v Jičíně nebo v prodejně Hruška ve Znojmě.

Strojně oddělené maso

"Potravina obsahovala strojně oddělené maso, přičemž nebylo deklarováno na obale. Tím byl spotřebitel klamán," uvedli například inspektoři po kontrole jednoho z výrobků v hypermarketu Kaufland.

Přítomnost strojně odděleného masa, tedy zbytků včetně kostí, které se rozemelou a do masných výrobků přidávají, objevili inspektoři také třeba ve vídeňských párcích nebo salámu Junior.

Vůbec nejhorší byl výsledek kontroly v prodejně Folget v Konici. Tam inspektoři našli devět různých výrobků od klobásek přes salámy až po sýry s nepravdivými nebo prodlouženými daty spotřeby. U některých výrobků byly data spotřeby posunuta až o čtrnáct dnů.

Maso neznámého původu

Závažné nedostatky našli inspektoři také v zatím blíže neupřesněných prodejnách či výrobnách masa.

Maso zadržené inspektory v Moravskoslezském kraji neodpovídalo požadovaným standardům, bylo znečištěno obsahem útrob a mělo pohmožděniny.

Státní veterinární správa proto zakázala prodej více než půl tuny čerstvého kuřecího masa z Polska a nařídila jeho vrácení výrobci.

V Pardubickém kraji objevili v jedné z výroben masa kontroloři zhruba 30 kilogramů hovězího a vepřového masa, ke kterému pracovníci prodejny při kontrole nepředložili doklady o jeho nabytí. Inspektoři proto zakázali prodej tohoto masa na dobu, než případ prošetří.

V další výrobně v Pardubicích odhalili 30 kilogramů telecího masa, ke kterému chyběly veškeré doklady. V tomto případě nařídili jeho likvidaci jako zboží neznámého původu.

 

Právě se děje

Další zprávy