Poláci ustoupili. Slibují seznam k technické soli

ČTK ČTK
12. 4. 2012 15:17
Dohodu ještě musí posvětit polská ministerstva, Bendl i přes dohodu spokojen není

Praha - Polsko dnes českým úřadům přislíbilo předat seznam polských producentů potravin, u kterých je riziko, že při výrobě používali technickou sůl.

Zaslání seznamu ale ještě musí schválit polská ministerstva zdravotnictví a zemědělství. ČTK to dnes sdělila vedoucí odboru komunikace ministerstva zemědělství Kateřina Böhmová.

O získání chybějících informací týkajících se používání technické soli v potravinářství dnes v Polsku jednal tým českých odborníků.

Česko už delší dobu kritizuje polské úřady za to, že vůbec neinformují o podrobnostech aféry s používáním technické soli v tamním potravinářském průmyslu. Nedostatek informací českým dozorovým orgánům výrazně komplikuje pátrání po polských potravinách, u kterých je riziko, že obsahují technickou sůl.

"Přestože jsme z polské strany získali příslib dodání seznamu firem, nemohu být se situací spokojen. Očekávám rychlé dodání přislíbených dokumentů, neboť naše návštěva prokázala, že polská strana informace má, ale otálí s jejich předáním," komentoval dnes výsledek jednání ministr zemědělství Petr Bendl.

793 tun zmizelo z trhu

Tým, ve kterém byli i šéfové Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a Státní veterinární správy, ministr Bendl do Polska vyslal poté, co byly zveřejněny údaje o stažení několika stovek tun potravin z polského trhu. Ostatní členské státy EU, do kterých se polské potraviny dovážejí, ale nebyly informovány o podrobnostech.

"Z vyjádření polské strany vyplývá, že při vyšetřování případu bylo staženo 793 tun soli a potravin z polského trhu," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Zpět na trh se vrátila asi desetina výrobků. Z polské zprávy podle Kopřivy nevyplývá, kde skončilo zbylých 90 procent potravin.

Polsko tak na svém území postupovalo v souladu s platným právním řádem EU, ostatním zemím ale jeho uplatňování neumožnilo.

"Pokud příslib nebude z polské strany během několika dní splněn, obrátím se na premiéra (Petra) Nečase, aby téma projednal při jeho blížícím se setkání s polským protějškem Donaldem Tuskem. Kromě toho se chystám problematiku diskutovat také na nejbližším zasedání Rady ministrů EU," podotkl Bendl.

Firmy zapletené v Polsku do takzvané solné aféry prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v celé zemi a možná i do zahraničí. Hygienici z Poznaně začátkem března uvedli, že technická sůl, která se v Polsku používá, není nebezpečná pro lidské zdraví.

Česká strana usiluje o získání informací o výrobcích s technickou solí od začátku března. Na nedostatky v informování o celé kauze z polské strany poukazovala SZPI už dříve. Česko nemohlo ani zakázat dovoz polských výrobků na tuzemský trh, SZPI pouze nechala zkontrolovat vzorky polských výrobků. Všechny byly podle testů v pořádku.

 

Právě se děje

Další zprávy