Další záplata rozpočtu: daň 10 korun z litru vína

ČTK ČTK
10. 4. 2012 21:50
Drobní vinaři zůstanou ušetřeni, slíbil kabinet
Foto: www.valihrach.cz

Praha - Vláda navrhuje zavedení sazby daně deset korun z litru vína. Například průměrná cena bílého jakostního vína se tak zvýší o zhruba 16 procent na 76 korun za litr. Průměrná spotřebitelská cena tohoto vína loni v listopadu činila 64 korun za litr.

Zdanění vína je jedním z příjmových opatření k udržení schodku veřejných financí, na nichž se v úterý dohodla vládní koalice. Informoval o tom tiskový odbor Úřadu vlády.

V současné době platí nulová sazba daně z takzvaného tichého vína, zatímco u šumivého vína činí daň 2340 Kč/hl. Spotřební daň se platí i z ostatních alkoholických nápojů. Nově má být daň z hektolitru tichého vína 1000 korun. Kvůli velké administrativní náročnosti by ale měla být osvobozena produkce drobných vinařů, která činí přibližně čtvrtinu celkové produkce.

Spotřeba vína v Česku je necelých 200 milionů litrů ročně, řekl v lednu předseda svazu vinařů České republiky Jiří Sedlo. Stát by tak vybral asi dvě miliardy korun.

Se spotřební daní na víno nesouhlasí vinaři. "Bude nás to znevýhodňovat oproti ostatním zemím Evropské unie," řekl již dříve Sedlo. Podle něho ve všech ostatních zemích, kde se víno vyrábí, totiž zdaněno spotřební daní není. Nulová spotřební daň na víno je mj. v Německu, Itálii, Španělsku, Rakousku, Maďarsku či Slovensku.

 

Právě se děje

Další zprávy