Kde mají nejdražší známky na dopisy? Vede Skandinávie

Tereza Holanová Tereza Holanová
8. 4. 2012 7:00
Nejméně dopisů si z výplaty mohou v Evropě dovolit poslat Bulhaři. A jak jsou na tom Češi?

Londýn - Nejdražší poštovní služby ve světě má Norsko, známka na psaní tu stojí v přepočtu 31,5 Kč. Hluboko do kapsy musí sáhnout lidé i ve zbytku Skandinávie.

Vyplývá to z žebříčku, ve kterém BBC srovnává, ve které zemi stojí odeslání dopisu nejvíce.

"Cena v sobě zahrnuje klesající zájem o písemnou korespondenci, ale také velké vzdálenosti mezi jednotlivými sídly," uvádí norská společnost Posten Norge.

Podle její mluvčí patří Norsko mezi země, kde je pokles v počtu odeslaných dopisů nejmarkantnější.

Dopis za cenu oběda

V tabulce, která řadí země podle toho, kolik tato služba stojí v dolarech, převažují evropské země. V první desítce nepatří na starý kontinent pouze Peru, Jamajka a Japonsko. Z evropských zemí mají po Norsku nejvyšší ceny Dánsko, Švýcarsko, Finsko a Velká Británie.

Nejlevněji vyjde zasílání dopisů v Bangladéši, Thajsku, Pákistánu nebo ve Vietnamu. V Česku stojí známka na vnitrostátní psaní 10 korun - v rámci Evropy je nominální cena nejnižší.

Pokud ceny srovnáme podle kupní síly obyvatel dané země, tedy podle toho, kolik podobných dopisů si ze svého platu mohou dovolit poslat, tak jsou výsledky jiné. Žebříčku poté vede Jamajka, druhé je Peru a třetí Bulharsko.

"Za stejnou cenu, jako tu stojí dopis, si průměrný Peruánec koupí celý oběd nebo třikrát přejede autobusem hlavní město," komentuje reportérka BBC v Peru. "Jedna třetina populace tu denně vydělá ještě méně než ten jeden dolar, za který se známky prodávají," doplňuje novinářka.

Evropské země vévodí i druhému žebříčku, byť v menší míře. Kromě skandinávských států se sem dostaly také Slovensko, Lotyšsko a Polsko.

Průměrný Bulhar musí podle analýzy Deutsche Post pracovat na to, aby si vydělal na poštovní známku, téměř 16 minut, Lotyš 8 a čtvrt minuty, Slovák 6 minut a 20 sekund a Čech 3 minuty a 40 sekund. Nejrychleji si na odeslání dopisu vydělají v Nizozemsku a na Maltě, kde stačí něco přes minutu práce.

Autoři zprávy zároveň upozorňují, že u jednotlivých zemí panují rozdíly mezi účtováním cen za váhu a velikost psaní i za místo, kam je dopis adresován. Stejně tak některé státy nerozlišují doporučené a obyčejné dopisy.

Ve světě se liší i doba doručení. V Evropě se standardně jedná o jeden nebo dva dny - například ve Velké Británii je do druhého dne po odeslání doručených 93 procent dopisů, ruská pošta oficiálně informuje o dvou až třech dnech.

 

Právě se děje

Další zprávy